ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δείκτης φόβου»: Νέα μείωση της αβεβαιότητας για την ελληνική αγορά

13:51 - 07 Μαρ 2023 | Οικονομία
«Δείκτης φόβου»: Νέα μείωση της αβεβαιότητας για την ελληνική αγορά
Στο 25,82% υποχώρησε ο δείκτης KEPE GRIV ή δείκτης φόβου τον Φεβρουάριο, από 27,62% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,53%.

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη παρέμεινε κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας το 27,18% τον Φεβρουάριο του 2023 από 27,08% τον Ιανουάριο του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

kepe 7.3

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, ο οποίος παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε άνοδο, σε συνέχεια της αύξησης της προηγούμενης περιόδου, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αυτό φαίνεται να αποτελεί συνέχεια της συνολικά ανοδικής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ από τα μέσα του 2020 και έπειτα.

Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι αντανακλά την ενίσχυση των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει ότι δεν υπερισχύουν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εντούτοις, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν, σε συνδυασμό με την ενδιάμεση μεταβλητότητα του ΣΔΠ, καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμησή του με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.