ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EBEA: Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των νέων ΜΜΕ

15:31 - 08 Νοε 2007 | Οικονομία
Στην υπογραφή κοινής ανακοίνωσης για την προώθηση μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των νεοϊδρυθεισών ευρωπαϊκών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα υπογράψουν αύριο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών οι πρόεδροι των της Λέσχης των 6 Μεγαλύτερων Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κων/νος Μίχαλος, το θέμα απασχόλησε τις εργασίες της Συνόδου της Λέσχης των 6 που ξεκίνησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και ολοκληρώνεται αύριο, καθώς το Ε.Β.Ε.Α. ασκεί την προεδρία την περίοδο αυτή.

Οι προτάσεις της Λέσχης των 6 Μεγαλύτερων Επιμελητηρίων (ΕΒΕ Αθηνών, Μιλάνου, Μαδρίτης, Παρισίων, Φρανκφούρτης και ’μστερνταμ) θα υποβληθούν προς τις εθνικές και κοινωνικές Αρχές. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, στην οποία συμμετέχουνκαι οι Γεν. Διευθυντές των Επιμελητηρίων της Λέσχης από τις περισσότερες από 3 εκατομμύρια μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. προσφέρεται απασχόληση σε 75 εκατ. άτομα, πάνω από το 78% επιβιώνει περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ το 50% ξεπερνάει την πενταετία. Επιβάλλεται, λοιπόν, η περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ προκειμένου όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν αρμονικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μεγάλα ευρωπαϊκά Επιμελητήρια προτείνουν, μεταξύ άλλων:

* Λήψη μέτρων ενδυνάμωσης των ΜΜΕ τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους

* Καταλληλότερη αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων τους

* Φορολογική ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων

* Ενθάρρυνση των τραπεζών για υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων

* Μείωση των εξόδων ίδρυσης επιχειρήσεων

* Παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης μέσω της ανάπτυξης κατάλληλα προσαρμοσμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων

* Προώθηση πολιτικών βασιζόμενων στη συστηματική ανάλυση των προβλημάτων των αγορών

* Ιδιαίτερη μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (λιγότερων των 10 απασχολουμένων)

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις της χώρας κατά το τρέχον έτος και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και την τόνωση της απασχόλησης. Ιδιαίτερα τόνισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται προς τη βελτίωση του το επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την τόνωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Ειδική μνεία έγινε από τον κ. Κ. Μίχαλο στους δείκτες θνησιμότητας των νεοϊδρυόμενων ΜΜΕ στις μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας ο δείκτης θνησιμότητας των νεοϊδρυόμενων ΜΜΕ φθάνει την πρώτη τριετία στο 14,5 %, ενώ στην πενταετία ανέρχεται στο 21%. Δυσμενέστερη παρουσιάζεται η κατάσταση, όμως, σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη που παρουσιάζει στην πρώτη τριετία ένα ποσοστό θνησιμότητας 25%. Το ’μστερνταμ παρουσιάζει θνησιμότητα τριετίας περίπου 34 % και πενταετίας 45,5%. Ενώ, το Παρίσι κινείται ακόμη υψηλότερα και παρουσιάζει ποσοστά 37% και 52% αντίστοιχα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.