ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Société Générale: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

08:25 - 09 Ιουν 2023 | Οικονομία
Société Générale: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές «βλέπει» η Société Générale από την αποψινή έκθεση της Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές του γαλλικού οίκου υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνουν ότι πλέον είναι «σχεδόν βέβαιη» μια αναβάθμιση την επενδυτική βαθμίδα είτε στις 20 Οκτωβρίου από τη S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch.

Ωστόσο, ο γαλλικός εκτιμά ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να ανακτήσει την πρώτη της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμα και τον Οκτώβριο. Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους, πλέον το μόνο εμπόδιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η πολιτική αβεβαιότητα.

Πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Ν.Δ ήταν πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%, σημειώνουν οι αναλυτές. 

«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πάνω από 150 έδρες από τις 300, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Ιουνίου», τονίζουν παράλληλα.  Πάντως, ο οίκος σημειώνει ότι στις δεύτερες εκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο 40% για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Έτσι, η Societe Generale εκφράζει την άποψη ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει προεξοφληθεί.  «Πιστεύουμε ότι το spread της Ελλάδας έναντι της Ιταλίας θα συνεχίσει να μειώνεται έως στο τέλος του έτους εάν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι περισσότερο αργή παρά απότομη η πτώση αυτή», καταλήγει ο οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 09 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.