ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Η βασική πρόκληση της νέας κυβέρνησης- Πού θα εστιάσει

09:32 - 26 Ιουν 2023 | Οικονομία
Bloomberg: Η βασική πρόκληση της νέας κυβέρνησης- Πού θα εστιάσει
Η ισχυρή εντολή που έλαβε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (25/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μια διαβεβαίωση προς τις αγορές ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η άνετη επικράτηση της ΝΔ με σίγουρη αυτοδυναμία βασίστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο του οποίου το ΑΕΠ ανέκαμψε σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της, το 2010.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, να τονώσει την οικονομία, καθώς και να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, αναφερόμενο στα 8 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, το Bloomberg επισημαίνει ότι ανάμεσα σε αυτά είναι και τρία ακροδεξιά, όπως οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα από τα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

«Τα μικρότερα κόμματα θα έχουν μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να μεταδίδουν το λαϊκιστικό τους μήνυμα και να επιχειρήσουν να διαταράξουν την ατζέντα της κυβέρνησης», ανέφερε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence. «Τα ακροδεξιά κόμματα πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν πολιτικά τοξικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η σχέση με την Τουρκία, οι αμβλώσεις, ο ρόλος της θρησκείας στην εκπαίδευση και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να στριμώξουν την κυβέρνηση».

Η βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία υποβαθμίστηκε στην βαθμίδα junk πριν από 13 χρόνια.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, αποφεύγοντας παράλληλα τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα» στην κλίμακα της πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.

bloombeg

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Μία ακόμα από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έπειτα και από την επισήμανση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ παρόλο που η κατανάλωση είναι 140 δισ. ευρώ, με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις εκλογές ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:34 - 26 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.