ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Αναγκαίες οι βελτιώσεις στη σύνταξη και υλοποίηση του προϋπολογισμού

20:42 - 15 Νοε 2007 | Οικονομία
Για τη διαδικασία σύνταξης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού και τις βελτιώσεις που απαιτούνται στον τομέα αυτό, μίλησε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού. Χρειάζεται προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες για διαφάνεια της δημοσιονομικής διαχείρισης και για αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών, ενώ κρίνεται πως είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος, με βασικό γνώμονα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Προϋπολογισμό του 2007, διαμορφώθηκε, σε πρώτο στάδιο, ένα Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων, το οποίο παρουσιάζει τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού κατάλειτουργικές ομάδες.

Το Σχέδιο αποτελείται από 10 γενικές κατηγορίες κρατικών προγραμμάτων που καλύπτουν τις κυβερνητικές πολιτικές στο σύνολό τους. Τα προγράμματα αυτά αφορούν:

  • τα έσοδα του κράτους,
  • τις δράσεις του κράτους στο εξωτερικό,
  • τις δράσεις του κράτους στο εσωτερικό,
  • την Παιδεία και τον Πολιτισμό,
  • την ’μυνα,
  • την εσωτερική ασφάλεια και δικαιοσύνη,
  • τις οικονομικές σχέσεις και την ανάπτυξη,
  • το Περιβάλλον, τις υποδομές, την οικιστική ανάπτυξη και τις μεταφορές,
  • την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική, και
  • την αγροτική ανάπτυξη.

Κάθε μια από τις παραπάνω ενότητες αναλύεται καταρχάς σε ένα γενικό πρόγραμμα, και στη συνέχεια σε ειδικά προγράμματα και σε λοιπά προγράμματα. Το Εθνικό Σχέδιο Προγραμμάτων είναι προσαρμοσμένο στη διοικητική διάρθρωση του Κράτους και συνδέεται με το υφιστάμενο σχέδιο των κωδικών αριθμών εσόδων και δαπανών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Με τον Προϋπολογισμό Προγραμμάτων επιδιώκεται:

1.Η ενιαία απεικόνιση τουτακτικού Προϋπολογισμού, του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων και των Ειδικών Λογαριασμών.

  1. Ο προσδιορισμός του κόστους ενός προγράμματος που υλοποιείται από πολλούς φορείς.
  2. Η διευκόλυνση της αξιολόγησης μιας δράσης και τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της. Διότι, όπως επισημαίνεται και στη μελέτη του ΙΟΒΕ, σε πολλές περιπτώσεις οι έλεγχοι γίνονται μόνο ως προς τη νομιμότητα και όχι και ως προς την αναγκαιότητα των δαπανών.
  3. Η αποκέντρωση της ευθύνης για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση.
  4. Ο ουσιαστικός έλεγχος των δημοσίων δαπανών.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της διαδικασίας κατάρτισης και υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού,  με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

1. Οι ειδικοί λογαριασμοί ενσωματώνονται στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους και η διαχείρισή τους γίνεται με βάση τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, και

2. Ενισχύονται οι δημοσιονομικοί έλεγχοι, προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών σε όλα τα επίπεδα της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την υιοθέτηση προϋπολογισμού προγραμμάτων, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 θα συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση. Η έκδοση αυτή θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού σε λειτουργίες και προγράμματα υπό την μορφή του Εθνικού Σχεδίου Προγραμμάτων. Τα προγράμματα διαμορφώθηκαν, αφού ελήφθη υπόψη ο σκοπός, το είδος και η φύση των δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό (τακτικός και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). Ως πιλοτικό πρόγραμμα, θα παρουσιασθούν οι δράσεις του προγράμματος«Πολιτισμός, Θρησκεία, Αθλητισμός». Παράλληλα θα αποτυπωθούν και οι πηγές χρηματοδότησης του Προγράμματος αυτού κατά δράση, από τον τακτικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τους ειδικούς λογαριασμούς.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει εντός του 2008:

  • Αφενός το πρώτο βήμα ενημέρωσης των φορέων για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος τρόπος κατάρτισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού, και
  • Αφετέρου τη βάση διαλόγου με τα υπουργεία και τους λοιπούς φορείς προκειμένου να βελτιωθεί και να αναλυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.