ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: «Κλειδί» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία Κύριο

17:50 - 28 Ιουν 2023 | Οικονομία
Fitch: «Κλειδί» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για πιθανή πολιτική αστάθεια και επιτρέπει τη συνέχεια της δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέο report της για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, που έχουν στηρίξει την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν.

Αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα, η Fitch επισημαίνει ότι το κεντροδεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δεν είχε εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, αφού δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού. Η ΝΔ εξασφάλισε παρόμοιο υψηλό ποσοστό ψήφων (περίπου 40%) στις 25 Ιουνίου και η επαναφορά των «μπόνους εδρών» για το νικητήριο κόμμα είχε ως αποτέλεσμα η ΝΔ να λάβει 158 από τις 300 έδρες, αποφεύγοντας έτσι μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.

yfhtdgrfsd

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιτρέψει στη ΝΔ να συνεχίσει τις πολιτικές της από την περίοδο 2019-2023, όπως η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που αποσκοπούν στην τόνωση των επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch επιβεβαίωσε πρόσφατα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «BB+» με σταθερές προοπτικές (outlook). Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες οικονομικές προβλέψεις του οίκου βασίστηκαν στην υπόθεση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν ορόσημα και στόχους στο πλαίσιο του RRF, το οποίο είναι η βασική «άγκυρα» για το «ξεκλείδωμα» των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων του RRF θα ανέλθουν σε 3,6 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) το 2023, 7,1 δισ. ευρώ το 2024 (3,4% του ΑΕΠ) και πάνω από 6 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) το 2025.

Σύμφωνα με τη Fitch, αυτό θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του αποθέματος κεφαλαίου που χάθηκε την περασμένη δεκαετία και θα μπορούσε να ενθαρρύνει ταχύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο επίπεδο πρόβλεψης της Fitch 2% με 2,5% την περίοδο 2023-2026, που είναι υψηλότερο από την ευρωζώνη συνολικά. Η επαναδιατύπωση της δέσμευσης της επερχόμενης κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την πεποίθηση της Fitch ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στοχεύει στη μείωση του χρέους, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας αποσκοπεί στην περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση, με πρωτογενή πλεονάσματα να μειώνουν την αναλογία δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ. Στην έκθεσή της, η Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αξιολόγησης του Ιουνίου, που χαρακτηρίζεται από βελτιωμένη δημοσιονομική στάση και σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024, σε μια προβλεπόμενη πτώση 50 ποσοστιαίων μονάδων από το υψηλό του 206% το 2020, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τη μέση τιμή της κατηγορίας «BB».

zzcfvdgtgrf

Όπως αναφέρει η Fitch, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δημοσιονομικής υποαπόδοσης συγκρατούνται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της απουσίας σημαντικής επιβράδυνσης των εσόδων και πρωτογενούς πλεονάσματος σε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Απρίλιο. Πράγματι, προσθέτει, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κινδύνων της εσωτερικής πολιτικής, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση. Η ΝΔ δεσμεύτηκε για δαπάνες 9 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην προεκλογική της εκστρατεία, αλλά περίπου τα 3/4 από αυτά περιλαμβάνονται ήδη στον υφιστάμενο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας. Εάν η αύξηση των εσόδων συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να προωθηθούν χωρίς να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα.

Μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη λόγω των πιέσεων των κοινωνικών δαπανών, ενώ και το κόστος των τόκων θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η Ελλάδα αυξήσει τη χρήση της χρηματοδότησης από την αγορά. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πιο ευαίσθητους πολιτικά τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν, καταλήγει η Fitch.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:01 - 28 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.