ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Θέμα εβδομάδων η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα Κύριο

20:19 - 28 Ιουν 2023 | Οικονομία
Στουρνάρας: Θέμα εβδομάδων η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα
Αρκετά αισιόδοξος εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η χώρα θα ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα μετά την παρουσίαση των σχεδίων της νέας κυβέρνησης.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες. Υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε σήμερα (28/6) ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο της ΕΚΤ με στελέχη των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας μειώθηκε σε junk το 2010, όταν συμφώνησε για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα έπεσε επίσης στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας, όταν αναδιάρθρωσε το χρέος της το 2012.

Πλέον «κοιτάζει» κατάματα την επιστροφή της στο investment grade (επενδυτική βαθμίδα). Η Fitch Ratings, η S&P Global Ratings, η DBRS Morningstar και η Scope Ratings τοποθετούν προς το παρόν το ελληνικό αξιόχρεο μόλις μια βαθμίδα κάτω από αυτό. Η Moody's τοποθετεί την Ελλάδα τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά είπε αμέσως μετά τη νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Κυριακής ότι η επανεκλογή του είναι ένα πιστωτικά θετικό (credit-positive) γεγονός.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:23 - 28 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.