ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Κυριακή τα επίσημα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού

15:24 - 16 Νοε 2007 | Οικονομία
Με κάθε επισημότητα θα τελεστούν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του Ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον Τούρκο ομολογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από δυόμιση χρόνια, που διήρκεσαν τα έργα κατασκευής, αλλά και την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων, οι δύο πρωθυπουργοί θα «ανοίξουν τη στρόφιγγα» του αγωγού φυσικού αερίου 285 χιλιομέτρων (τα 85 χλμ. επί ελληνικού εδάφους) που θα συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα.

Οταν κατασκευαστεί και ο ελληνοϊταλικός αγωγός, που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2008 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2011 θα μεταφέρονται ποσότητες 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου (κυρίως αζέρικης προέλευσης), από τα οποία 8 δισ. προορίζονται για την Ιταλία και 3,6 δισ. για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν το 2004 να κατασκευάσουν ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγωγό, στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων για μεταφορά αερίου από την Κασπία Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Τον Ιούλιο του 2005 οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν το έργο κατασκευής του αγωγού, και σε μία συμβολική κίνηση είχαν συναντηθεί στη γέφυρα των Κήπων, τη γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν και φέτος.

Α.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.