ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός- Πρόσθετοι φόροι 6 δισ. ευρώ

10:07 - 20 Νοε 2007 | Οικονομία
Πρόσθετα έσοδα 1,75 δισ. ευρώ από το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2008 από 2,8% φέτος, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμία αλλαγή στους δημοσιονομικούς δείκτες σε σχέση με τα όσα προέβλεπε προσχέδιο πλην των μεγεθών που επηρεάζονται ευθέως από την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Πρόκειται για το έλλειμμα και το χρέος για τα οποία οι προβλέψεις του
προϋπολογισμού του 2008 συντάχθηκαν με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ κατά 9,6%. Έτσι ο νέος στόχος του προϋπολογισμού προσβλέπει σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2008 από 2,8% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος (γενικής κυβέρνησης) αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 90,3% του ΑΕΠ το 2008 από τα επίπεδα του 93% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα «κλείσει» κατά το τρέχον έτος. ’μεση ωφέλεια στο χρέος θα δώσουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις τα οποία αυξάνονται στα 1,75 δις. ευρώ από 1,6 δις. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.


Βασικό «καύσιμο» του νέου προϋπολογισμού θα αποτελέσουν τα έσοδα με την πρόσθετη φορολογική «σοδειά» να φθάνει τα 6 δις. ευρώ και η οποία θα προέλθει:

*Ακίνητα: Από την επιβολή του ετήσιου τέλους στα ακίνητα. Ο φόρος θα επιφέρει σημαντικά φορολογικά βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων ιδιαίτερα δε εάν συνδυαστεί με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Υπόχρεοι στον φόρο θα είναι φυσικά πρόσωπα με ακίνητη ιδιοκτησία άνω των 200 τ.μ. για πρώτη κατοικία καθώς και με δευτερεύουσες κατοικίες, όπως επίσης ακίνητα τα οποία ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και ελληνικές ή off shore εταιρίες ακινήτων.
Αντίθετα, θα εξαιρούνται ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και ακίνητα εκτός σχεδίου και αγροτεμάχια. Θα προβλέπονται φορολογικά κλιμάκια με πέντε επιμέρους συντελεστές (0,100%, 0,125%, 0,150%, 0,175% και 200%). Να σημειωθεί ότι όλοι οι δημοτικοί φόροι ( Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικός φόρος και τέλος) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ όπως άλλωστε και ο ΦΠΑ παραμένουν ως έχουν. Μοναδικός φόρος που θα καταργηθεί θα είναι αυτός της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνουν σήμερα 38.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

* Από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο 30%, στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια, ετοιμάζει από τον Μάρτιο του 2008 το υπουργείο Οικονομικών.

* Από την «ενοποίηση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Με την εξίσωση των δύο φόρων, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 0,021 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 0,276 ευρώ το χιλιόλιτρο με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί εφέτος στο 1 ευρώ το λίτρο από 0,58 ευρώ που θα ήταν με τον μειωμένο φόρο (αύξηση της τάξης του 72,4%).

* Από την αύξηση από 1,4% έως 6,2% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που έχει προγραμματιστεί από την 1η Ιανουαρίου 2008 και έπεται ακόμη μία το 2009 για την σταδιακή προσέγγιση των ελάχιστων ορίων των συγκεκριμένων φόρων που προβλέπει σχετική Κοινοτική Οδηγία. Εξέλιξη που θα ακριβύνει κατά 5-6 λεπτά την απλή αμόλυβδη, 3 λεπτά την σούπερ αμόλυβδη και 1,2 λεπτά τη νέα σούπερ για οχήματα παλιάς τεχνολογίας. Σε αυτά προστίθεται και η αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης, λόγω της αύξησης κατά 6,2% του ειδικού
φόρου κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται πως οι συντελεστές ΕΦΚ καυσίμων στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους κατώτατους συντελεστές φορολογίας καυσίμων που θα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010.

Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό οι εισπράξεις από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 45,5% ή κατά 1,3 δισ. ευρώ και να ανέλθουν σε 4,15 δισ. ευρώ το 2008.

* Από την σημαντική αύξηση κατά 13,4% ή κατά 2,37 δισ. των εσόδων από ΦΠΑ τα οποία θα προέλθουν από την εφόρμηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι από τους προηγούμενους υπόχρεους αποδίδουν κανονικά τον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιτηδευματιών θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, η ύπαρξη παραβάσεων του KBΣ ή ΦΠA, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.

*  Από την αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών, που σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα φθάσει σε ποσοστό το 50%. Το μέτρο εντάχθηκε στο νο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.