ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

10:15 - 20 Νοε 2007 | Οικονομία
Αυξημένο κατά 487 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό και διαμορφώθηκε σε 1.711 εκατ. ευρώ. Στο μήνα αυτό σημειώθηκε διεύρυνση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων, αλλά και περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνον εν μέρει από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Η διεύρυνση (κατά 490 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 449 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 90 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 49 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 142 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά λόγω της αξιόλογης ανόδου των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 193 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν ελαφρά (κατά 11 εκατ. ευρώ) και οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν (κατά 40 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 104 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκεκατά 35 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2006, επειδή μειώθηκαν τόσο οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης όσο και οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό ).

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2007 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 4.836 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006 και διαμορφώθηκε σε 20.977 εκατ. ευρώ.Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση κυρίως του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, καθώς και – σε μικρότερο βαθμό -- τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Αντίθετα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3.787 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 2.747 εκατ. ευρώ) και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 1.288 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων μειώθηκαν κατά 248 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 412 εκατ. ευρώ ή 4,9%, αλλά οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο (κατά 3.160 εκατ.ευρώ ή 12,4%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 755 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Η άνοδος των καθαρών εισπράξεων απόταξιδιωτικές υπηρεσίες ήταν μικρή, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 13,7%, ενώ οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.450 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού καθώς και με την άνοδο των επιτοκίων.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 354 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών (εκτός γενικής κυβέρνησης) τομέων κατά 367 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισπράξεις του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ.Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 287 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 274 εκατ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το Σεπτέμβριο του 2007 το ισο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.