ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας για Μέση Ανατολή: Είμαστε στο σκοτάδι-«Όχι» άλλες αυξήσεις επιτοκίων Κύριο

09:28 - 18 Οκτ 2023 | Οικονομία
Στουρνάρας για Μέση Ανατολή: Είμαστε στο σκοτάδι-«Όχι» άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Εκτενή αναφορά στην αναταραχή στη Μέση Ανατολή έκανε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το νέο γεωπολιτικό σκηνικό θα επιφέρει νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης.

Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μία εβδομάδα πριν φιλοξενήσει στην Αθήνα τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη συνεδρίαση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες.

«Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», σημείωσε. 

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνέβαλε σε μια μέτρια άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε «σπασμωδική αντίδραση». «Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να έχει στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο».

«Μια ανθρωπιστική κρίση» στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Για την οικονομία της Ελλάδας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,1% φέτος σε πάνω από 2% του χρόνου. Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απειλείται από το δημογραφικό πρόβλημα.

«Πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν μακροπρόθεσμα  κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού», σημείωσε. Και προέτρεψε την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, επιταχύνοντας την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των νοσοκομείων.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 18 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.