ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αυξήσεις τιμών σχεδιάζει η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων

13:05 - 02 Νοε 2023 | Οικονομία
Νέες αυξήσεις τιμών σχεδιάζει η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων
Σε νέες αυξήσεις τιμών σκοπεύουν να προχωρήσουν 6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η άνοδος του κόστους παραγωγής συνεχίζεται.

Παρά το γεγονός ότι, στο εσωτερικό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει μειωθεί, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών παγκοσμίως συνεχίζει να προβληματίζει. Σύμφωνα με την έρευνα «Greek Business Pulse» της Grant Thornton, η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια των Growth Awards 2023 οι επιχειρήσεις που αναμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής δηλώνουν, σε ποσοστό 80%, πως η αύξηση αυτή θα ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων τους.

Ωστόσο, η αύξηση αναμένεται να είναι ανάλογη με την άνοδο του κόστους, δηλώνει το 45% των επιχειρηματιών, ενώ το 23% λέει πως θα αυξήσει τις τιμές λιγότερο από το κόστος.  

Ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προβούνε σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμα και ένα 10% των επιχειρήσεων που μπορεί να δούνε το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους. Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, ενώ μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών.

kostos timologhsh

Οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μία εποχή αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά εμπόδια για την ανάπτυξή τους, με σημαντικότερα την άνοδο των τιμών και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των επιτοκίων και τη γενικότερη αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών θεωρεί τους παραπάνω παράγοντες πολύ σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη, ενώ προβληματισμό προκαλούν και οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η δυσκολία στην εύρεση του κατάλληλου προσωπικού.

empodia anaptyxhs

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αναφέρθηκε, στα πλαίσια των Growth Awards 2023, και ο κ. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, τονίζοντας πως «βήματα γίνονται», όμως «χρειάζονται άλματα» για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των επιχειρήσεων.

Αύξηση μισθών

Παρά τις ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο και τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναγνωρίζει πως θα πρέπει να προβεί και σε αυξήσεις μισθών.

Αν και για πολλά χρόνια δεν υπήρχε πρόθεση για αυξήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, πλέον, κρίνεται απαραίτητη και προσεγγίζει τις τάσεις που υπάρχουν στις εκτός Ελλάδας ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η αύξηση των μισθών αποτελεί μονόδρομο για τις εταιρείες που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους και θα παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:18 - 02 Νοε 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.