ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ειπώθηκε για τα ΣΔΙΤ την πρώτη μέρα του Economist

15:16 - 11 Δεκ 2007 | Οικονομία
Τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως απάντηση στην «κρατικοκεντρική και κρατικοδίαιτη λογική» ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Εconomist, το οποίο διεξάγεται στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, στο Royal Olympic Hotel, στην Αθήνα.

Ο κ.Φώλιας χαρακτήρισε το θεσμό βασικό πυλώνα αναπτυξιακού υποδείγματος, καθώς, όπως είπε, αυτός εξασφαλίζει ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ΣΔΙΤ δεν αντικαθιστούν τα δημόσια έργα, αλλά αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείο.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μεγάλη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο ΑΕΠ αποτελεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα, το οποίο συνδέεται με «χαμηλή παραγωγικότητα, ροπή προς την αδιαφάνεια, γραφειοκρατία και χειραγώγηση για πολιτική εκμετάλλευση».

Ο κ.Φώλιας έκανε μνεία στα προωθούμενα έργα μέσω ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Στέγαση και η Δικαιοσύνη, ύψους 3,1 δις ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΣΔΙΤ, εάν εφαρμοστούν σωστά, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμη και στη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο θεσμός δεν θα πρέπει, όπως είπε, να αποτελεί λογιστική ή χρηματοοικονομική διέξοδο για το Δημόσιο.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG, Νικόλαος Καραμούζης, έκανε λόγο για πολυπλοκότητα, καθυστέρηση και χαμηλές αμοιβές στη διαδικασία για την ανάθεση συμβούλου στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ.

Στα 24 νέα έργα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Λεωνίδας Κορρές.

Σύμφωνα με τον κ. Κορρέ, ανάμεσα στα έργα ύψους 3,1 δις ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί, είναι η κατασκευή 2 νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, 27 νέων σχολείων στην Αττική και 3 φυλακών στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Κόρινθο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα περισσότερα από τα έργα βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής τεχνικού συμβούλου.«Παρακολουθούμε την αγορά και παράλληλα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε μελλοντικούς πόρους για την αποπληρωμή των έργων ΣΔΙΤ. Στόχος είναι να αυξήσουμε το ρυθμό των έργων 10 – 20% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» τόνισε ο κ. Κορρές.

«Δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα επαρκείς σύμβουλοι, γνώση και εμπειρία για ευρείας κλίμακας εφαρμογή των ΣΔΙΤ, πιστεύω όμως ότι σταδιακά το κενό θα καλυφθεί» δήλωσε από την πλευρά του ο David Wright, Πρόεδρος του IFSL PPP Small Practitioners Group από τη Μεγάλη Βρετανία.

Σχέδια ύψους 2,6 δις ευρώ για την εκτέλεση προγραμμάτων στέγασης του δημοσίου ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Κωνσταντίνος Γκράτζιος. «Πολλά κτήρια είναι ακατάλληλα και ανεπαρκή και πρέπει να εκσυγχρονιστούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού & Διαχείρισης Πόρων του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, Στέφανος Αγιάσογλου, ανέφερε ότι προκειμένου να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες σε σχολικές υποδομές χρειάζονται 12 με 14 χρόνια, «με την βοήθεια όμως των ΣΔΙΤ ευελπιστούμε να πετύχουμε το στόχο μας στο μισό χρόνο».

Τον προβληματισμό του για τη «χρονοβόρο διαδικασία επιλογής συμβούλου και ιδιαίτερα για τους επαχθείς όρους της αναθέτουσας αρχής προς τους ιδιώτες», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Telesis Finance, Κώστας Βουσβούνης.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.