ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Μίχαλου για την ακρίβεια

14:32 - 10 Ιαν 2008 | Οικονομία
Ενίσχυση του ανταγωνισμού κυρίως στους τομείς των καυσίμων και των τροφίμων και παράλληλη απελευθέρωση των υπηρεσιών στις μεταφορές προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, και εκτιμά ότι απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να περιοριστούν οι παρενέργειες από την άνοδο των προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας.

Στον τομέα των καυσίμων, το ΕΒΕΑ συμφωνεί με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ενισχυθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής πώλησης, με την προώθηση μέτρων, όπως την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά την αδειοδότηση και τους όρους λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με σκοπό την είσοδο στην αγορά νέων δυνητικών ανταγωνιστών.

Το ΕΒΕΑ επαναφέρει την πρόταση για τη δημιουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων στους χώρους υπεραγορών, καθώς η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία έχουν αποδείξει ότι μπορούν έτσι να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές.Παράλληλα, προτείνει την προώθηση μέτρων αλλά και κινήτρων για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων και τον εκσυγχρονισμό τους, με την αυτοματοποίηση των αντλιών (self service), που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και κατ επέκταση στη συμπίεση των τιμών.

Στον τομέα των τροφίμων και ιδιαίτερα των αγροτικών προϊόντων, το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων και στις 13 περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα λειτουργούν με όρους χρηματιστηρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους παραγωγούς, κάτω από συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, να αποκτήσουν ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα. Με τα μέτρα αυτά, είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί ο ρόλος των μεσαζόντων, θα υπάρξει διαφάνεια στις τιμές και θα αμβλυνθεί η ψαλίδα μεταξύ τελικών τιμών και τιμών παραγωγού. Ακόμη, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η δραστηριοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων στον τομέα της διακίνησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, ώστε να μπορούν να προωθούν στην κατανάλωση τα προϊόντα, χωρίς υπερβολικές επιβαρύνσεις.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των ανατιμήσεων των προϊόντων που έχουν ως πρώτη ύλη τα δημητριακά και κυρίως του άρτου, το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους μεγάλους περιορισμούς που θέτει η πρόσφατη νομοθεσία στη διάθεση του ψωμιού τύπου bake off (από προψημένη ζύμη). Το ψωμί αυτό παράγεται από τις αρτοβιομηχανίες και διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ κατά γενική ομολογία σε χαμηλότερες τιμές από εκείνο των αρτοποιών, ενώ κατέχει υψηλά μερίδια αγοράς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και στην ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.