ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙK: Ενα ακόμη μέτρο ενίσχυσης για τους πολύτεκνους

18:34 - 11 Ιαν 2008 | Οικονομία
«Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις τρίτεκνες οικογένειες γίνονται πράξη», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας εισηγούμενος στην ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στους τρίτεκνους.

«Επισημαίνω για ακόμη μια φορά τη συνέπεια της Κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις της και κυρίως σε αυτές που αναφέρονται στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «προσθέτει ακόμη ένα μέτρο προστασίας της τρίτεκνης οικογένειας στα δεκάδες που έχει πάρει».

Όπως εξήγησε, το επίδομα θα χορηγείται σε κάθε μητέρα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα ισούται με το επίδομα που χορηγείται κάθε φορά για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και χορηγείται ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αποζημίωση και οποιαδήποτε αμοιβή. Το επίδομα σταματά να χορηγείται την 1η του επομένου έτους κατά το οποίο το παιδί συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του και σε καμία περίπτωση δεν μετεξελίσσεται σε ισόβια σύνταξη του δικαιούχου.

Το επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στον πατέρα εφ’ όσον έχει την ευθύνη για τα παιδιά και δεν επιδοτείται η μητέρα γι’ αυτά.

Στην ομιλία του, ο κ. Νίκος Λέγκας διέτρεξε, ταυτόχρονα, το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για τις τρίτεκνες οικογένειες αναφέροντας μεταξύ άλλων:

  • Την εφάπαξ παροχή ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε γέννηση από το τρίτο παιδί και μετά.
  • Την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων σε ποσοστό 100%.
  • Τη μείωση του φόρου αναλογικά με τον αριθμό των τέκνων που συντηρεί μια οικογένεια.
  • Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
  • Την τοποθέτηση των τριτέκνων δημοσίων υπαλλήλων στους τόπους συμφερόντων τους.
  • Την καθιέρωση ποσοστού 10% επί των συνολικών θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο.
  • Την κλιμάκωση του οικογενειακού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Την επέκταση του επιδόματος ενοικίου από τον ΟΕΚ.
  • Την επιδότηση του επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια.
  • Το δικαίωμα προτίμησης στις λαϊκές κατοικίες που διαθέτει το κράτος.
  • Την ένταξη στις ειδικές ποσοστώσεις για την εισαγωγή των τριτέκνων στις Σχολές της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Εμπορικού Ναυτικού.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους μέσα από το απόθεμα που δημιουργεί μια δυναμική ανάπτυξη. Διαρκής στόχος μας μια πιο δίκαιη κοινωνία μέσα από μια δυναμική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας», επαναβεβαίωσε ο κ. Νίκος Λέγκας.

Επιπλέον, την παράταση εφαρμογής του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε 91 δήμους σ’ όλη τη χώρα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν εκτός του Υφυπουργού, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Θανάσης Νάκος, προβλέπει ότι το προσωπικό που καλύπτει τις ανάγκες των εν λόγω προγραμμάτων συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης έργου, οι οποίες θεωρείται ότι παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008.

Η δαπάνη για την παράταση του προγράμματος θα ανέλθει στο ποσό των 4,9 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.