ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο ''στόχαστρο'' της Επ. Ανταγωνισμού η ακρίβεια

15:25 - 14 Ιαν 2008 | Οικονομία
Σε έρευνα των συμβάσεων συνεργασίας βιομηχανίας και λιανεμπορίου προχωρά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να διαπιστώσει αν οι μηχανισμοί αυτοτροφοδότησης αυξήσεων των τιμών που εντόπισε κατά την πρόσφατη απόφασή της στα γαλακτοκομικά, υφίστανται και σε άλλα προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό για το 2007, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξέδωσε 48 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν σε διερεύνηση μη ανταγωνιστικών συμπεριφορών (σύμπραξη εταιρειών φύλαξης, εναρμόνιση στα αεροπορικά καύσιμα, καθορισμός τιμών στα δίκτυα αντιπροσώπων αυτοκινήτων, δημοτική επιχείρηση Δήμου Ηλιούπολης, εκπτωτική πολιτική των ναυτιλιακών εταιρειών στη γραμμή Καβάλας - Θάσου, δεσπόζουσα θέση στον τομέα πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής, οριζόντιες συμπράξεις στα γαλακτοκομικά, κάθετες συμπράξεις στα γαλακτοκομικά κ.λπ.).

Όπως επισημαίνει, πέρα από τον αριθμό των αποφάσεων, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει εκδοθεί από την ίδρυση της Επιτροπής, το νέο στοιχείο είναι η ποιοτική διαφοροποίησή τους.

Πάνω από το 30% αυτών των αποφάσεων δεν αφορούν σε συγκεντρώσεις, αλλά στον ανταγωνισμό στην αγορά, ενώ ένα μεγάλο μέρος όσων διερευνήθηκαν ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση, είναι αποτέλεσμα αυτεπάγγελτων ελέγχων και όχι μόνο προϊόν καταγγελιών.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό της Επιτροπής, επισημαίνεται ότι το 2007 περιορίστηκε σε 54 άτομα από 78 το 2006, αλλά από την πρώτη εβδομάδα του 2008 εντάχθηκαν στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης 18 νέοι ειδικοί επιστήμονες, ενώ εντός του 2008 αναμένεται η επιστροφή στην υπηρεσία άλλων δέκα ειδικών επιστημόνων που απουσιάζουν με άδειες.

«Εάν οι επιδόσεις της περασμένης χρονιάς μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα ικανοποιητικές, η νέα χρονιά ξεκινά με καλούς οιωνούς για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.