ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειωμένες εως και 70% οι εισαγωγές ρεύματος από Βουλγαρία

17:47 - 14 Ιαν 2008 | Οικονομία
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υπηρεσίες μετά από την αιφνίδια μείωση των εξαγωγών ρεύματος στην οποία προχώρησε από σήμερα το πρωί η Βουλγαρία.

Οι γείτονες λόγω των πρωτοφανών για την εποχή κακών καιρικών συνθηκών και προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες δικές τους ανάγκες, μείωσαν σημαντικά τις ποσότητες ρεύματος που εξάγουν προς την Ελλάδα, ενώ στη περίπτωση άλλων χωρών, τις διέκοψαν εντελώς.

Ετσι από σήμερα το πρωί η Ελλάδα εισαγει από τη Βουλγαρία κατά 70% χαμηλότερες ποσότητες, δηλαδή 175 MW αντί για 285-300 MW που παίρναμε μέχρι χθες. Η μείωση, που σύμφωνα με την ενημέρωση των Βούλγαρων στις ελληνικές αρχές θα διαρκέσει γύρω στις 10-15 ημέρες, δεν εγκυμονεί όπως λεει παράγοντας του ΔΕΣΜΗΕ κινδύνους για την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος της χώρας. Ωστόσο ενόψει μιας πιθανής κακοκαρίας, αυτή η έλλειψη θα μπορούσε να φανεί περισσότερο.

"Αν χρειαστεί", λένε στο ΔΕΜΗΕ "μπορεί να κάνουμε εισαγωγές από την Ιταλία ή να καλύψουμε τις ανάγκες μας κάνοντας χρήση των υδροηλεκτρικών, τα αποθέματα των οποίων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ, είναι αισθητά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι". Αντί για 1150 γιγαβατώρες που είχαν πέρυσι τέτοια εποχή, φέτος έχουν 1380 γιγαβατώρες. Πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι το νερό στα υδροηλεκτρικά καλό είναι να φυλάσσεται και να χρησιμοποιείται για το καλοκαίρι όπου οι ανάγκες της χώρας οξύνονται, ενώ οι τιμές των εισαγωγών από την Ιταλία, λόγω της στενότητας ρεύματος που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι και στην Ελλάδα η οριακή τιμή του συστήματος έχει αυξηθεί φέτος κατά 38% και έχει φτάσει στα 90 ευρώ/ μεγαβάτωρα, έναντι μόλις... 65 ευρώ/ μεγαβατώρα τέτοια εποχή το 2007. Και αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη ρεύματος στα Βαλκάνια αλλά και στην Ελλάδα καθώς δεν λειτουργούν καινούργιες μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.