ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις- Χαμηλότερα των στόχων οι τιμές

13:09 - 23 Ιαν 2008 | Οικονομία
Έωλο έως το Φεβρουάριο παραμένει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων λόγω του δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού οικονομίας και οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά για το θέμα αυτό,απάντησε ότι η αρμοδία διυπουργική επιτροπή θα συνεδριάσει το Φεβρουάριο, όπου και θα καθοριστούν οι στόχοι του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Αναφορικά με το θέμα της εμπλοκής που σημειώθηκε με την ένταξη των υπαλλήλων της Εμπορικής στο ΕΤΑΤ ( η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική) ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενονα αλλάξουν κάποια δεδομένα εφαρμογής του νόμου, στην περίπτωση που η απόφαση αυτή τελεσιδικήσει. Σημείωσε δε με νόημα ότι η απόκτηση της Εμπορικής από την Credit Agricole, έγινε κατόπιν δημοσίας πρότασης της δεύτερης.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που τυχόν επιφέρουν για την Ελλάδα οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησης των στόχων του προϋπολογισμού, εκτός κι αν η ίδια ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει σε αναθεωρήσεις των στόχων, και εκείνοι με τη σειρά τους επηρεάσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός οικονομίας επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καμία διαπραγμάτευση, σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει η Hochtief για επιμήκυνση της σύμβασης που έχει με το αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά όπως υποστήριξε, το θέμα θα συζητηθεί εντός των προσεχών μηνών.

Τέλος ο κ. Αλογοσκούφης, προσέφερε για μία ακόμη φορά πλήρη κάλυψη των ενεργειών του ειδικού γραμματέα της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων, Σπύρο Κλαδά, σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με το αν ενημερώθηκε για το θέμα του κ. Αναστασιάδη. «Περιοδικά ενημερώνομαι από όλες τις υπηρεσίες και για όλα τα θέματα, και πρέπει να εφαρμόζεται ρητά ο νόμος και με αυστηρότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομίας.

To «R» με πρωινό του ρεπορτάζ ανέφερε πως οι τιμές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει έως και 43% από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Μετά το ναυάγιο των σχεδίων για τα deals μεταξύ των ελληνικών τραπεζών η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές απομακρύνει τουλάχιστον για το δεύτετο εξάμηνο την διενέργεια των placement στις κρατικές τράπεζες. Η Attica Βank διαπραγματεύεται περίπου 43% χαμηλότερα από την τιμή στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας.

Η ΑΤΕ αποτιμάται 28% χαμηλότερα από την τιμή που θέλει το ΥΠΟ να υλοποιήσει το placement για το 10% ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση του ΤΤ είναι της τάξης του 41%. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και οι διοικήσεις των κρατικών τραπεζών ανοικτά αναφέρουν ότι εν μέσω χρηματιστηριακής κρίσης δεν μπορούν να υπάρξουν σχέδια για placement ή άλλες κινήσεις που αφορούν τις κρατικές τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι τα χρονοδιαγράμματα των placement θα συσχετιστούν σε καθοριστικό βαθμό με την πορεία του χρηματιστηρίου. Η κίνηση της FED να προχωρήσει στην δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από το 1984 που είχε προβεί σε μείωση 1,75% έδωσε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά και πλέον η διεθνής επενδυτική κοινότητα αφενός προσβλέπει και σε νέα μείωση σύντομα αφετέρου αναμένει την απάντηση της ΕΚΤ. Αν τα επιτόκια μειωθούν και από την ΕΚΤ τότε οι στρεβλώσεις στις αγορές ίσως αρχίσουν να αποκαθίστανται όμως πολλές φορές οι παρεμβάσεις των τραπεζών λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα από τον επιδιωκόμενο στόχο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν μετά την κίνηση της FED όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει υπεραισιοδοξία ότι εν μια νυκτί όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η ανάρρωση των αγορών θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον η κυβέρνηση στην Ελλάδα τηρεί όχι απλά αναμονή αλλά επανασχεδιάζει την πολιτική της όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα υλοποιηθούν.

Τα σχέδια για τις τράπεζες

Οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια πραγματοποίησης placement ή σχεδίων αποκρατικοποίησης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Attica bank διαπραγματεύεται 20% χαμηλότερα σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης του ΤΤ που ελέγχει το 19%. Η ΑΤΕ διαπραγματεύεται 28% χαμηλότερα από το προηγούμενο placement ενώ το ΤΤ περίπου 41% χαμηλότερα από την διάθεση μετοχών.Ουσιαστικά λοιπόν αν δεν μεταβληθούν οι χρηματιστηριακές συνθήκες δύσκολα θα πραγματοποιηθούν placement σε τιμές έξω από τους στόχ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.