ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαγρύπνηση για την οικονομία ζητά το ΕΒΕΑ

11:55 - 25 Ιαν 2008 | Οικονομία
Επαγρύπνηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος ζητά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή τις δυσμενείς προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Ο κ. Μίχαλος υποστηρίζει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, οι όποιες επιπτώσεις μπορούν να αμβλυνθούν ή και να αποφευχθούν με την προώθηση του κατάλληλου μίγματος πολιτικής.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Προέδρου του ΕΒΕΑ η Τράπεζα της Ελλάδος,  θα πρέπει να προβεί σε νέες αυστηρότερες συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες, να περιορίσουν την πιστωτική τους επέκταση. «’λλωστε, το πρόβλημα ξεκίνησε από την πολιτική των τραπεζών των ΗΠΑ στη στεγαστική και την καταναλωτική πίστη και τη χορήγηση δανείων αφειδώς σε δανειολήπτες που, τελικώς, δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», σημειώνει ο κ. Μίχαλος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνο να μην παρεκκλίνει από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει, αλλά αντίθετα απαιτείται να επιταχύνει την προώθησή τους. Η επίλυση του ασφαλιστικού, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των αγορών, ο περιορισμός και η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, για την ανάπτυξη και αποτελούν ασπίδα στις διεθνείς κρίσεις.

«Η χώρα μας μεσοπρόθεσμα μπορεί να βγει ακόμα και ωφελημένη από τη διεθνή αυτή οικονομική κρίση, αν εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι άλλων οικονομιών και καταφέρει να προσελκύσει εκ νέου μεγάλες ξένες επενδύσεις», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και σημείωσε ότι με τη σωστή πιστωτική πολιτική τότε οι συνέπειες για την εθνικήοικονομία θα είναι οι μικρότερες δυνατές, με αποτέλεσμα την προσέλκυση εκ νέου κεφαλαίων από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.