ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Αλογοσκούφης: «Δεν μας αγγίζει η κρίση των subprimes»

16:24 - 07 Φεβ 2008 | Οικονομία
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει κινδύνους από χορηγήσεις υψηλού κινδύνου (subprime), επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στα πλαίσια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρή δυναμική και καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης 4%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι ο ρυθμός αυτός θα διαρκέσει μέχρι το 2010. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή στη μείωση του ελλείμματος στο 2,7 μέχρι το 2007 με στόχο να μηδενιστεί μέχρι το 2010. Οφείλεται ακόμη στη στροφή από το δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό, την απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τις αποκρατικοποιήσεις που οδήγησαν στις συμπράξεις του ιδιωτικού με το δημόσιο, οι οποίες άγγιξαν τα 700 εκατ. ευρώ το 2007 με σύνολο 4 δις. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο Υπουργός Οικονομίας μίλησε ακόμη για τον ιδιαίτερο δυναμισμό των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ενίσχυση των ίδιων των ελληνικών τραπεζών Ο ρόλος τους είναι ιδιαιτέρως σημαντικός στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς διαθέτουν εκεί 3.000 καταστήματα και 20% μερίδιο της αγοράς.

Ο δυναμισμός αυτός, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οφείλεται στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ανέφερε ακόμη τα παραδείγματα της Εμπορικής που ιδιωτικοποιήθηκε, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που μπήκε στο χρηματιστήριο, της εξυγίανσης της Αγροτικής και την επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η δεύτερη φάση των μεταρρυθμίσεων καλύπτει τη φοροδιαφυγή, το ασφαλιστικό, την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. Η τελευταία θα γίνει εφικτή μέσω του αυστηρού ελέγχου των δημοσίων δαπανών.

Τέλος, θα υπάρξει μια νέα φάση αποκρατικοποιήσεων που θα αφορά τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα και υποδομές, δηλαδή την παραχώρηση σε ιδιώτες διαχείρισης εμπορευματικών σταθμών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και του αεροδρομίου.

Ο στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα τουριστικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν αταλάντευτα παρά τις αναταραχές στο διεθνές περιβάλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.