ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις έως 3% σε 116 αγροτικά προϊόντα

13:39 - 31 Μαρ 2008 | Οικονομία
Αυξήσεις έως 3% σε 116 αγροτικά προϊόντα και μειώσεις σε 8 άλλα έως 8% προβλέπουν οι πίνακες με τα κατώτατα αγροτικά προϊόντα που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός του καθαρού γεωργικού εισοδήματος για τους επαγγελματίες αγρότες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, με την οποία καθορίζεται το γεωργικό εισόδημα και τα ενοίκια γεωργικής γης για το φετινό έτος:

α) Τα ενοίκια γεωργικής γης, δηλαδή οι τιμές ενοικίασης αγροτικών εκτάσεων, παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε όλους τους νομούς της χώρας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (2004, 2005, 2006 και 2007) και αυξάνονται κατά 3% για τα θερμοκήπια.

β) Το καθαρό γεωργικό εισόδημα ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης γης στη φυτική παραγωγή, καθώς και το εισόδημα ζωικής παραγωγής και αλιευμάτων αυξάνεται από 1% έως 3% σε 110 προϊόντα , αυξάνεται πάνω από 3% σε 16 προϊόντα,  μειώνεται σε 8 προϊόντα από 1% έως και 12% και παραμένει σταθερό σε 17 προϊόντα . Ειδικότερα, το γεωργικό εισόδημα μειώνεται στο καπνό κατά 1%, στο λάδι κατά 6%, στη σταφίδα κατά 2% και στη ζωική παραγωγή (αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και πρόβατα) κατά 3% και 2%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις κρίθηκαν απαραίτητες καθώς τα εισοδήματα στα περισσότερα προϊόντα παρέμειναν σταθερά τα προηγούμενα 3 χρόνια (χρήσεις 2004, 2005 και 2006), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προϊόντων (γαλοπούλες, κοτόπουλα κ.α.) έγινε προσέγγιση στα προ διετίας εισοδήματα. Οι μειώσεις κρίθηκαν απαραίτητες λόγω ιδιαιτεροτήτων στη παραγωγή ορισμένων προϊόντων (αύξηση κόστους παραγωγής, μειώσεις τιμών).

Η Επιτροπή Αντικειμενικού Προσδιορισμού Γεωργικού Εισοδήματος αφού συνεκτίμησε τις προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό, εισηγήθηκε ομόφωνα τις φετινές μεταβολές. Επισημαίνεται, ότι στην Επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, της Αγροτικής Τράπεζας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.