ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πρόσκληση Καραμανλή σε FYROM για διαπραγματεύσεις

21:24 - 03 Απρ 2008 | Οικονομία
Νέα πρόσκληση απηύθυνε στην ηγεσία των Σκοπίων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, ενώ τόνισε ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν ήταν να ταπεινώσει τα Σκόπια, αλλά να τα ενισχύσει ως χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με αυτοπεποίθηση και σύνεση, ενώ υπενθύμισε ότι είχε πει σε όλους του τόνους ότι η μη λύση θα σήμαινε μη πρόσκληση για τα Σκόπια.

Στο επίκεντρο το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η πανηγυρική συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν και επίσημα οι δύο νέες προς ένταξη χώρες, Κροατία και Αλβανία.

Μετά το βέτο της ελληνικής πλευράς για να δοθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ έως ότου λυθεί το θέμα της ονομασίας, το βάρος της ελληνικής διπλωματίας πέφτει στη διατύπωση των θέσεων της Αθήνας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο μαραθώνιος επαφών για τη μορφή που θα πάρει η διατύπωση στο ανακοινωθέν άρχισε μετά το δείπνο των ηγετών, όπου διατυπώθηκε το ελληνικό βέτο..

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Πέμπτης, η Αθήνα επιδιώκει αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

Το δείπνο, το βέτο και οι αντιδράσεις

Το βέτο που προέβαλε ο Κ.Καραμανλής δεν έγινε δεκτό χωρίς αντιδράσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και από την Κοντολίζα Ράις που συνέτρωγε σε χωριστό δείπνο με την Ντ.Μπακογιάννη και τους άλλους ομολόγους της.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο Μπους όταν αντελήφθη την εμμονή του κ. Καραμανλή, ζήτησε από την Ελλάδα να δεχθεί την πρόσκληση των Σκοπίων με το όνομα FΥRΟΜ, επικαλούμενος την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Για το θέμα αυτό, η ελληνική πλευρά έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου βρέθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας. Από τις 15 «παλιές» χώρες-μέλη της ΕΕ δεν υπήρξαν σαφείς τοποθετήσεις, καθώς αρκετοί προτίμησαν να διατηρήσουν τη σιωπή τους.

Ωστόσο, υπήρξαν χώρες που έδειξαν κατανόηση για την ελληνική θέση, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Μόλις έγινε γνωστό το ελληνικό βέτο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να απείλησε ότι θα αποχωρήσει από το Βουκουρέστι.

Πήγες της κυβέρνησης των Σκοπίων που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, σημειώνουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τού συνέστησαν να παραμείνει στη ρουμανική πρωτεύουσα, να κρατήσει την ψυχραιμία του και χαμηλούς τόνους, διότι διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χάσει τις εντυπώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.