ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακεδονικό και αγωγό South Stream συζητούν Πούτιν - Καραμανλής

11:42 - 29 Απρ 2008 | Οικονομία
Η αναβαθμισμένη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, με την υπογραφή στρατηγικής σημασίας συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, καθώς και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες Καραμανλή-Πούτιν, στο Κρεμλίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος πριν από περίπου δύο μήνες, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει με ξένους ηγέτες πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με το Βήμα, με τα όσα θα πει ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του στο Κρεμλίνο θα φανεί ότι θεωρεί τη στρατηγική συμμαχία που έχει οικοδομήσει με τον κ. Πούτιν ισχυρότερη από κάθε άλλη συμμαχία που έχει η χώρα μας στην Ευρώπη ή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε ζωτικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, η οικονομία και ο τουρισμός.

Υπογραφή συμφωνίας για South Stream

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, κάτι που ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη. Οι συνομιλίες αναμένεται να κλείσουν με την υπογραφή συμφωνίας για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό South Stream.

Οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας και η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Κρεμλίνο, ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και στον Ρώσο ομόλογό του Βίκτορ Χριστένκο.

Ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις Βουλγαρία, Ιταλία, και Σερβία για τους υπόλοιπους κλάδους του αγωγού.

Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την GASPROM. Η έδρα της εταιρίας θα είναι κατά προτίμηση στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.