ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση του πληθωρισμού στο 3,6%

12:54 - 11 Ιαν 2006 | Οικονομία
Στο 3,6% αυξήθηκε το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, έναντι 3,5% τον περασμένο μήνα. Πάντως, οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση του πληθωρισμού στο 3,7%. Για το σύνολο του 2005, ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5%, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το 2,9% του 2004. Πάντως, για τον Ιανουάριο, η ΕΣΥΕ προβλέπει την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,1%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλητή αυξήθηκε το Δεκέμβριο κατά 0,5%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές: 1. Από τις αυξήσεις των δεικτών
α) Κατά 0,8% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: αρνί και κατσίκι (νωπά), ψάρια νωπά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, ελαιόλαδο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.
β) Κατά 0,3% της ομάδας στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: ενοίκια κατοικιών, πετρέλαιο θέρμανσης.
γ) Κατά 0,8% της ομάδας μεταφορές, λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης) και της επιβάρυνσης στο κόμιστρο των ταξί από το Δώρο των Χριστουγέννων.
δ) Κατά 0,4% της ομάδας αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα άνθη και στο πακέτο διακοπών.
ε) Κατά 1,4% της ομάδας ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, λόγω επιβάρυνσης των τιμών των σερβιριζόμενων ειδών (φαγητών, ποτών, αναψυκτικών και καφέ) από το Δώρο των Χριστουγέννων.
στ) Κατά 0,7% της ομάδας άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη ατομικής φροντίδας και της επιβάρυνσης των τιμών στα κουρεία -κομμωτήρια από το Δώρο των Χριστουγέννων. 2. Από τη μείωση του δείκτη κατά 0,5% της ομάδας επικοινωνίες, λόγω μείωσης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή Ο εναρμονισμένoς δείκτηs τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2004, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2004 προς το 2003. Σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2005, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 05 - Δεκεμβρίου 05, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 04 - Δεκεμβρίου 04, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.