ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο εξωτερικό (και) για τα καθημερινά ψώνια - Στοιχεία σοκ από το ΕΒΕΑ

10:35 - 06 Ιουν 2008 | Οικονομία
Τους χειρότερους εφιάλτες των ελλήνων καταναλωτών επιβεβαιώνει η σύγκριση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης με Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία. Εως και 416% ακριβότερα πληρώνουμε το ψωμί του τοστ σε σχέση με τους αυστριακούς. Γάλα και αλεύρι «καίνε» τις τσέπες των καταναλωτών.

Προ των ευθυνών της για την ακρίβεια θέτει την κυβέρνηση έρευνα που διεξήγαγε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ)σχετικά με τις τιμές πώλησης μιας σειράς καταναλωτικών αγαθών σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Από τα στοιχεία καθίσταται σαφές για πολλοστή φορά ότι ορισμένες πολυεθνικές στη χώρα μας διακινούν τα προϊόντα τους σε αρκετά υψηλότερες τιμές απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Πέραν κάθε λογικής είναι οι αποκλίσεις στις τιμές που πωλούνται τα αρτοσκευάσματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το ψωμί του τοστ πωλείται εδώ προς 2,84 ευρώ, ήτοι ακριβότερα 416% (!) σε σχέση με την Αυστρία (0,55 ευρώ), 264% με το Βέλγιο (0,78 ευρώ), 186% με τη Γαλλία (0,99 ευρώ) και 96% με την Ισπανία (1,45 ευρώ).

Προκύπτει, δηλαδή, ότι η τιμή του συγκεκριμένου συσκευασμένου ψωμιού στην Ελλάδα είναι από διπλάσια έως πενταπλάσια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αντίστοιχα, η τιμή της μπαγκέτας των 250 γραμμαρίων είναι 0,65 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 0,45 ευρώ, δηλαδή κατά 45% περίπου φθηνότερη.

Αισθητά υψηλότερες είναι επίσης οι τιμές στην ελληνική αγορά για βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα και το αλεύρι.

Συγκεκριμένα, για 1 κιλό αλεύρι, η τιμή στην ελληνική αγορά είναι 1,6 ευρώ, και σε σχέση με το Βέλγιο είναι κατά 226% ακριβότερο, με την Ισπανία 220%, και με τη Γαλλία 46,7% καθώς η τιμή σε αυτές τις χώρες κυμαίνεται από 0,49 ευρώ έως 1,09 ευρώ.

Το 1 λίτρο φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας προς 1,38 ευρώ, ενώ η τιμή του στις άλλες χώρες κυμαίνεται από 0,99 ευρώ έως 1,1 ευρώ. Ο Έλληνας το πληρώνει 39% ακριβότερα σε σχέση με τον Βέλγο, τον Ισπανό και τον Αυστριακό αλλά και 25% ακριβότερα σε σχέση με τον Γάλλο.

Πληρώνουμε το χαρτί...χρυσάφι

Προκλητικές είναι οι διαφορές που παρατηρούνται και σε είδη καθημερινής χρήσης όπως το χαρτί υγείας και κουζίνας. Το χαρτί υγείας το πληρώνουμε στην Ελλάδα 6,83 ευρώ ενώ στο Βέλγιο κοστίζει 2,98 ευρώ, ήτοι 129% ακριβότερα. Το χαρτί κουζίνας είναι κατά 142% ακριβότερο σε σχέση με την Ισπανία, 58% σε σχέση με τη Γαλλία και 54% σε σχέση με την Αυστρία.

Και η λίστα της...ακρίβειας δεν έχει τέλος. Υψηλότερες τιμές παρατηρούνται σε είδη προσωπικής φροντίδας (π.χ. οδοντόκρεμα), στα αναψυκτικά, καθώς και σε συγκεκριμένα συσκευασμένα είδη διατροφής (π.χ. ρόφημα σοκολάτας και ρύζι).

Η έρευνα έγινε από 22/5/2008 ως 2/6/2008 στις παρακάτω αλυσίδες καταστημάτων: Ελλάδα (Αθήνα): ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Carrefour, Βέλγιο (Βρυξέλλες): GB, Delhaize, Colruyt, Αυστρία (Βιέννη): Billa, Spar, Zielpunkt, Γαλλία (Παρίσι): Carrefour, Auchan, Ισπανία (Μαδρίτη): Sabeco, El Corte Ingles.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.