ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απελευθέρωση του ορίου στις απολύσεις ζητά ο ΣΕΒ

12:38 - 26 Ιαν 2006 | Οικονομία
Την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τον επανακαθορισμό του ισχύοντος καθεστώτος όσον αφορά τα επαγγέλματα που έχουν χαρακτηρισθεί ως βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και άλλα φορολογικά κίνητρα ζητά ο ΣΕΒ με επιστολή του προς το υπουργείο Απασχόλησης. O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του ΣΕΒ. "Όπως ξέρετε δεν σχολιάζω τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Οι θέσεις της κυβέρνησης γι΄ αυτά τα θέματα είναι σαφείς", δήλωσε.
Σημειώνεται ότι σήμερα, το προεδρείο του ΣΕΒ θα συναντηθεί με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο και την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων. Πάντως, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει φανεί ανοικτός στις προτάσεις του ΣΕΒ: «Θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διερεύνηση πολλών προτάσεων για να πετύχουμε διάφορες δύσκολες φάσεις της ανοδικής πορείας της εθνικής οικονομίας, να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε χθες. Στις προτάσεις του ΣΕΒ συγκαταλέγονται:
* Μείωση κόστους ειδικών εργοδοτικών εισφορών (στράτευσης αφερεγγυότητας και επαγγελματικού κινδύνου).
* Υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις.
* Προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.
* Επανακαθορισμός και αναθεώρηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
* Να αναγνωρισθεί ότι όλες οι κοινωνικές δαπάνες (εθελοντικές και υποχρεωτικές) της επιχείρησης θα εκπίπτουν από τη φορολογία, καθώς και φορολογικά κίνητρα για εκπαίδευση και κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο ΣΕΒ είχε προτείνει και τα εξής, με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας:
* Εξαίρεση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους σε νομούς με υψηλή ανεργία ή σε προβληματικούς κλάδους της οικονομίας (κλωστοϋφαντουργία).
* Μηδενικές αυξήσεις για τους εργαζομένους σε νομούς με υψηλή ανεργία.
* Πρόσληψη με μισό μισθό, των ανέργων πτυχιούχων.
* Μείωση κατά 50% της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς των νεοπροσλαμβανομένων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.