ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΕΕ: Σε ισχύ από 1/9 το πρόγραμμα βρεφονηπιακής φροντίδας

18:34 - 03 Ιουλ 2008 | Οικονομία
Αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου η υλοποίηση του προγράμματος -συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ- για την τοποθέτηση 16.000 παιδιών, μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Η παρουσίαση του προγράμματος -έργο που προκηρύσσεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την περίοδο 2007-2013- έγινε από την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, και τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Πετραλια μίλησε για «βήμα προς την εμπέδωση της ισότητας, προς την κατοχύρωση στην πράξη της συμφιλίωσης του εργασιακού και οικογενειακού βίου με την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Όπως διευκρινίστηκε, η βοήθεια θα δίνεται στις μητέρες άμεσα (με τη μορφή κουπονιού, που δεν προϋποθέτει προσωπική συμμετοχή) και θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πέντε σταθμούς στο νομό της δικαιούχου.

Ως κριτήρια επιλογής των δικαιούχων ορίζονται ο χρόνος απασχόλησης (με προτεραιότητα στις γυναίκες με μικρότερο χρόνο), η οικογενειακή κατάσταση και το οικογενειακό εισόδημα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες με οικογενειακό εισόδημα, μικρότερο από το διπλάσιο του αφορολογήτου ορίου, προσαυξημένο κατά ένα πόσο ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αφορά δημόσιους ή δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς που θα δίνουν τιμή εξυπηρέτησης εντός των ορίων του προγράμματος.

O υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη συνέχεια των προγραμμάτων αυτών στο μέλλον με πόρους, ιδίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κάλεσε του δήμους να προχωρήσουν σε προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού, ώστε να τακτοποιηθεί και η πλευρά των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας.

ΠΑΣΟΚ: Δικό μας έργο

«Αφού πέρασαν από σαράντα κύματα, οι δομές φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών πήραν το "πράσινο φως" για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, όπως ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Απασχόλησης και Εσωτερικών. Όμως, αυτό που δεν ειπώθηκε από τους δύο υπουργούς, είναι ότι απλά παρέτειναν για πέντε χρόνια τη λειτουργία των υπαρχουσών δομών, που παρέλαβαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ χωρίς να δημιουργήσουν καινούργιες και χωρίς να εξασφαλίσουν οριστικά το καθεστώς λειτουργίας τους», παρατήρησε από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προστασία, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

H κ. Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε ότι πρόκειται για έργο του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως επεσήμανε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που δημιούργησαν και στελέχωσαν εξαρχής τις εν λόγω δομές.

«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη "συνέπεια" και την "υπευθυνότητα" που επικαλούνται, καθώς, βλέπουμε τέσσερα χρόνια τώρα τις περισσότερες μονάδες να υπολειτουργούν, τους εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι, και να μην έχουν προστεθεί νέες μονάδες στο δίκτυο δημοσίων δομών φύλαξης και φιλοξενίας παιδιών, που αυτή τη στιγμή επαρκεί μόλις για το13% των βρεφών και παιδιών της χώρας. Όσο για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στις δομές, οι περισσότεροι έχουν ήδη αφεθεί έξω από το ΠΔ 164/2004 που επικαλέστηκε ο υπουργός, όπως συνέβη και σε δεκάδες χιλιάδες άλλους, που είδαν τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού να μένουν κενό γράμμα», υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.