ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινοποίηση διατάξεων οπωρολαχανών-κρεάτων

15:56 - 17 Ιουλ 2008 | Οικονομία
Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου, εισοδηματική πολιτική έτους 2008 και άλλες διατάξεις και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους.

Στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 117 (τεύχος Α΄) με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2008 δημοσιεύτηκε ο ν. 3670/2008 «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου, εισοδηματική πολιτική έτους 2008 και άλλες διατάξεις». Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του κοινοποιούμενου νόμου επέρχονται αλλαγές στις διατάξεις (άρθρο 10 παρ. 1 , άρθρο 11 παρ. 5 περίπτ. στ΄ και άρθρο 18 παρ. 2) του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992 - ΦΕΚ Α΄ 84΄), με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου των εικονικών συναλλαγών για τα οπωρολαχανικά και τα κρέατα, την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και κυρίως την προστασία του καταναλωτή.

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων αυτών σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις ανά παράγραφο.

Παράγραφος 1. Αναγραφή της αξίας των οπωρολαχανικών και κρεάτωνστο βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής (Ισχύς από 20.6.2008).

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. και θεσπίζεται υποχρέωση αναγραφής στο βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής, εκτός των δεδομένων που αναφέρονταν στην αντικατασταθείσα διάταξη και επαναλαμβάνονται και στην κοινοποιούμενη, επιπλέον της τιμής μονάδας και της συνολικής αξίας των οπωρολαχανικών και των κρεάτων που παραλαμβάνονται με σκοπό την αγορά ή την πώλησηγια λογαριασμό τρίτου.

Έτσι με τις διατάξεις αυτές ο επιτηδευματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αγρότης ή αγροτική εκμετάλλευση του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α., συνεταιρισμοί, κ.λπ.) ο οποίος παραλαμβάνει στην επαγγελματική τουεγκατάσταση οπωρολαχανικά ή κρέατα που αποστέλλονται από οποιονδήποτε τρίτο[ επιτηδευματία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αγρότη ή αγροτική εκμετάλλευση του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α., συνεταιρισμό)ή αγρότη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., κ.λπ.] χωρίς να συνοδεύονται με δελτίο αποστολής και υποχρεώνεται εκ του λόγου αυτού να τηρεί για τις παραλαβές αυτές βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ.,εκτός των δεδομένων που ορίζονταν με τις προϊσχύουσεςδιατάξεις και εξακολουθούν να ορίζονται και με τις κοινοποιούμενες (χρονολογία της παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και την ποσότητα των αγαθών που παραλαμβάνονται καθώς και ο σκοπός της παραλαβής), καταχωρεί σ΄ αυτό:

α) Όταν τα αγαθά αυτά αγοράζονται από επιτηδευματία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αγρότη ή αγροτική εκμετάλλευση του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α., συνεταιρισμό, κ.λπ.)ή αγρότη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.,κ.λ.π.την τιμή αγοράς τους ανά μονάδα πριν το Φ.Π.Α. και τη συνολική τους αξία (ποσότητα επί τιμή αγοράς).

β) Όταν τα αγαθά αυτά δεν αγοράζονται αλλά παραλαμβάνονται για να πωληθούν για λογαριασμό του αποστολέα - εντολέα [επιτηδευματία (φυσικού ή νομικού προσώπου, αγρότη ή αγροτικής εκμετάλλευσης του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α., συνεταιρισμού, κ.λπ.)ή αγρότη του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. κ.λπ., ]την τιμή ανά μονάδα αγαθού (προ Φ.Π.Α.) που θα επιτυγχανόταν αν τα αγόραζε από τον αποστολέα των αγαθών κατά την ημέρα της παραλαβής τους δηλαδή αν ο σκοπός της παραλαβής ήταν η απευθείας αγορά και τη συνολική αξία των αγαθών αυτών (ποσότητα επί την αναγραφόμενη κατά τα ανωτέρω τιμή).

Παράγραφος 2. Αναγραφή της αξίας των οπωρολαχανικών και κρεάτων  στο δελτίο αποστολής (Ισχύς από 20.6.2008).

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην περίπτωση στ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του Κ.Β.Σ. και θεσπίζεται υποχρέωση αναγραφής στο δελτίο αποστολής, εκτός των δεδομένων που αναφέρονται ήδη στις περιπτώσεις α΄ έως η΄ της παραγράφου 5 (και προκειμένου για την περίπτωση στ΄ εκτός των δεδομένων που αναφέρονται στο πρώτο και τελευταίο εδάφιο αυτής), της τιμής μονάδας και της συνολικής αξίας των οπωρολαχανικών και των κρεάτων που αποστέλλονται ή παραδίδονται με σκοπό την αγορά ή την πώλησηή τέλος την πώλησηγια λογαριασμό τρίτου.

Έτσι με τις διατάξεις αυτές, επί παράδοσης ή αποστολής οπωρολαχανικών ή κρεάτων από οποιονδήποτε [ επιτηδευματία (φυσικό ή νομικό πρό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.