Και ζητούν «νατύχουνοι παρατηρήσεις τουςτης ανάλογης προσοχής τουκαι να διεξαχθείο επιβαλλόμενοςέλεγχος από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής».
Στην επιστολή των τεσσάρων προέδρωναναφέρονται και τα εξής:
Γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανούς και προκλητικής παράβασης του Συντάγματος, που επιτάσσει την συνεισφορά των Ελλήνων πολιτών χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής διασύρονται και ισοπεδώνονται ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών, οδηγούνται σε μαρασμό και χρεοκοπία μικροεπιχειρήσεις και σε απόγνωση επιστήμονες των 600 Ευρώ, στους οποίους εκφράζεται η απαξία της Πολιτείας.
Αντίθετα, μένουν στο απυρόβλητο off shore εταιρείες εστίες φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας και οι πλουτίζοντες από τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Περαιτέρω συνέπεια της ρύθμισης των οφειλών είναι η επιβράβευση της φοροδιαφυγής, η παρότρυνση της Πολιτείας σ αυτή, αφού με τις ρυθμίσεις αυτές εξισώνονται συνεπείς φορολογούμενοι με τους φοροδιαφεύγοντες, και οι οποίοι θεωρούν δεδομένο, ότι σε λίγα χρόνια θα κληθούν πάλι να περαιώσουν με όρους ευνοϊκούς τις νέες οφειλές τους.
Διαπιστώνουμε δυστυχώς, ότι η πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, που απορρέει από το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, στην περίπτωση αυτή έχει βάναυσα περιφρονηθεί. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε σ αυτή την συμπεριφορά, που ισοπεδώνει τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους με τους ασυνεπείς και φοροδιαφεύγοντες.