ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές σε ΟΑ, ΟΣΕ και κλειστά επαγγέλματα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

12:29 - 08 Σεπ 2008 | Οικονομία
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου. Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά 'παιχνίδια', προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων, των εμπορευμάτων. Τα προβλήματα, σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών» εξήγησε.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η κατάσταση αυτή ανέτρεψε τα σχέδια του προϋπολογισμού, επιβαρύνοντας τους πολίτες. «Τους κατανοούμε πώς νοιώθουν. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε. Ξέρουμε πού είμαστε και ποιές είναι οι δυσκολίες. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και πώς να πάμε» τόνισε.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής επανέλαβε ότι κύριος στόχος παραμένει η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος.

Ολυμπιακή - ΟΣΕ

Σχετικά με την Ολυμπιακή διαβεβαίωσε ότι στόχος παραμένει η δημιουργία μιας εύρωστης και ανταγωνιστικής εταιρείας με το ίδιο σήμα και όνομα. Προανήγγειλε μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά και απέκλεισε κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου.

Για τον ΟΣΕ ανακοίνωσε εταιρικό μετασχηματισμό με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ. Προανήγγειλε συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Φορολογία

Για τη φορολογία τόνισε ότι διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να συμπεριλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνονται, προωθούνται διορθώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου και αλλάζουν ορισμένοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, που δημιουργούσαν σοβαρές αδικίες.

Ταυτόχρονα -συνέχισε- θεσπίζεται η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε «δυναμική συνέχεια» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -«μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά»- με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος.

Κλειστά επαγγέλματα

Για τον ανταγωνισμό τόνισε ότι είναι μείζον ζήτημα η απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας, που παραμένουν κλειστοί.

«Είναι αναγκαία και κρίσιμη μεταρρύθμιση, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε. Και αυτό, ακριβώς, σχεδιάζουμε» ξεκαθάρισε.

Εξωτερική Πολιτική

Για την εξωτερική πολιτική επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ και χαιρέτησε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουκοκυπρίων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Αλλά και με αυτοπεποίθηση».
 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.