ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: Προτείνει στην ΤτΕ μέτρα για τα προβλήματα ρευστότητας

14:25 - 10 Οκτ 2008 | Οικονομία
Δέσμη τριών μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας προτείνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Σε επιστολή του προς το Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γεώργιο Προβόπουλο, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου και η ελληνική αγορά γενικότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Επισημαίνει ότι μια από τις βασικές φροντίδες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία πουβρισκόμαστε ως απόρροια της διεθνούς κρίσης, θα πρέπει να είναι η αποτροπή μίας οικονομικής ύφεσης, η οποία θα πλήξει καίρια όλους, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, καταναλωτές.

Για το λόγο αυτό, προτείνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων, τα οποία και απαιτούν την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα:

Α) Υποβολή αιτήματος από την ΤτΕ προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για μια νέα άμεση καιμεγαλύτερημείωση των επιτοκίων,
B) Σύσταση προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για μείωση του spread των επιτοκίων
Γ) Εισήγηση για εφαρμογή περιόδου χάριτος 2 ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων. Κατά την περίοδο αυτή θα αποπληρώνονται μόνο οι τόκοι.

«Πιστεύουμε πως τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν, ώστε να τονωθούν η αγορά και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας στη χώρα μας και να λειτουργήσει ο μηχανισμός της αλυσιδωτής ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Επίσης, θεωρούμε πως ο πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα μέσω των διαφόρων υπαρχόντων μηχανισμών, από τις επιπτώσεις μίας ύφεσης και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μία τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Τράπεζας θα είχε σημαντικότατη θετική απήχηση στις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές τάξεις. Ελπίζοντας στην ευνοϊκή αντιμετώπιση της πρόταση μας εκ μέρους σας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.