• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στον «πάγο» η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ

19:39 - 09 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Στον «πάγο» βάζει προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Τόνισε ότι "η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή", αποδίδοντας τα "μεγάλα εμπόδια" για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι "λίγο χειρότερα από τους στόχους".Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα».

 

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι "δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων".Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι "κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση".

 

Το 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί

 

Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων έχει ήδη απελευθερωθεί, σημείωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας."Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους συμβολαιογράφους, στα ταξί, στους αναλογιστές, στους ορκωτούς εκτιμητές και στους γεωτεχνικούς.Ο ίδιος τόνισε ότι "για πρώτη φορά από το 1968 οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο εφέτος. Οι τιμές πέφτουν πλέον στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησαν να πέσουν".


Και πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 15%, εάν στην Ελλάδα η απελευθέρωση είχε φθάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ύπαρξη του παρατηρητηρίου και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Επιφυλάξεις για την έγκριση "διπλής" δόσης

 

Μικρό καλάθι κρατά ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, η διπλή δόση από την ευρωζώνη για την Ελλάδα (α΄ και β΄ τρίμηνο- συνολικά 7,4 δισ. ευρώ).Ανέφερε ότι το θέμα "έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα".

 

Πρόσθεσε δε, ότι "θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών".Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της "διπλής δόσης", το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

 

Ερωτηθείς για την εξόφληση των "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, δήλωσε ότι "υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν".Επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της "διπλής δόσης", οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

 

Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman