ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Βαρβιτσιώτης: 60.000 πλοία στο Αιγαίο χωρίς λιμάνια καταφυγής

11:32 - 05 Φεβ 2010 | Πολιτική
Περισσότερα από 60.000 εμπορικά πλοία διέρχονται ετησίως από το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων αυτών μεταφέρει πετρέλαιο και επικίνδυνες τοξικές ουσίες οι οποίες συνήθως περνούν από το στενό της Άνδρου και της Εύβοιας.

Η κίνηση αυτή, αυτού του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού πλοίων, προκαλεί έντονη ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα πιθανό ατύχημα παρόμοιο με εκείνο που σημειώθηκε κατά την διάρκεια του 2002 στις ακτές της Γαλικίας με το δεξαμενόπλοιο «Prestige», ένα ατύχημα το οποίο ανέδειξε την αναγκαιότητα ύπαρξης λιμένων καταφυγής.

Ο βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή χθες θέτει το ζήτημα των λιμένων καταφυγής στο Αιγαίο Πέλαγος επισημαίνοντας ότι έχει υποτιμηθεί η αξία των λιμένων καταφυγής για τα πλοία εκείνα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Δυστυχώς», αναφέρει στην ερώτηση του,« παρά την σημασία τους για την αποφυγή μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής η διαδικασία για τον ορισμό λιμένων καταφυγής στην Άνδρο, την Εύβοια, την Τζιά και την Κύθνο δεν έχει ολοκληρωθεί».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βαρβιτσιώτης ρωτά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη:

- Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην επιλογή και τον χαρακτηρισμό Δικτύου Λιμένων Καταφυγής και

- Εάν υπάρχει συνεχής και ουσιαστικός έλεγχος της θαλάσσιας κυκλοφορίας μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS);
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.