ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλία Τσαυτάρη: Κατεβάζει νέα πρόταση για το γάλα -με το ΟΚ της τρόικας- και λύνει το πολιτικό αδιέξοδο

14:19 - 27 Μαρ 2014 | Πολιτική
Πρωτοβουλία Τσαυτάρη: Κατεβάζει νέα πρόταση για το γάλα -με το ΟΚ της τρόικας- και λύνει το πολιτικό αδιέξοδο
Σε μία νέα συμβιβαστική πρόταση που έχει ως στόχο να κάμψει τις επιφυλάξεις των βουλευτών -και να διασώσει την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού- κατέληξε η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και του Αθανάσιου Τσαυτάρη. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία δύο συν μίας κατηγοριών γάλακτος.

Η πρώτη  κατηγορία  θα αφορά το παστεριωμένο γάλα και θα έχει δυο υποκατηγορίες:  

-το γάλα ημέρας, που θα έχει διάρκεια  συνολικά τριών ημερών από την συλλογή του έως και την κατανάλωση   και

-το παστεριωμένο  γάλα, η διάρκεια  της ζωής του οποίου θα καθορίζεται με βάση τις τεχνικές παστερίωσης που θα ακολουθούνται   από τις γαλακτοβιομηχανίες .

  Η δεύτερη κατηγόρια θα  ονομάζεται γάλα Υψηλής  Θερμικής Επεξεργασίας και θα αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά.

  Μάλιστα συμφωνήθηκε σε όλα τα προϊόντα  παστεριωμένου γάλακτος να  υπάρχει επισήμανση με τις ημέρες διάρκειας τους  π.χ γάλα 5 ημερών, 7 ημερών, 11 ημερών  κτλ ,ώστε ο καταναλωτής να μπορεί ευκολότερα να αναγνωρίζει  και να επιλέγει τα προϊόντα που θέλει.

 

Εξάλλου, επιστημονική επιτροπή που θα συνεδριάσει σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αυξηθούν οι ημέρες της διάρκειας ζωής στη κατηγορία του παστεριωμένου. Δηλαδή, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται στο παστεριωμένο γάλα να αυξηθεί η διάρκεια ζωής, άνω των πέντε ημερών.


Η τρόικα συμφώνησε σε αυτή την ρύθμιση, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μένει ωστόσο να φανεί αν θα συμφωνήσουν και οι "αντάρτες" των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Τσαυτάρης επικοινώνησε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θάνος Μωραίτης, που πρωτοστάτησε στη θύελλα των αντιδράσεων, ο Μιχάλης Κασσής, ο Νίκος Σηφουνάκης και άλλοι, με τους οποίους συζήτησε το πώς θα εκτονωθεί η κρίση και πώς μπορεί να διαμορφωθεί η όποια σχετική διάταξη, για να περάσει από τη Βουλή.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρωτοβουλία Τσαυτάρη είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν θέλουν να αμαυρωθεί η κοινοβουλευτική εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού από τις αντιδράσεις και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη συμφωνία με την τρόικα.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους παραγωγούς, προκειμένου η όποια συμβιβαστική φόρμουλα βρεθεί να έχει και τη δική τους στήριξη και να μην ανακυκλωθούν οι αντιδράσεις.

Δηλώσεις - αντιδράσεις

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης δήλωσε ότι λύνεται το πρόβλημα, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

 Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης μιας μέρας αρκεί να διατηρείται η 'ψυκτική αλυσίδα', καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την 'ΕΒΓΑ της γειτονιάς'.

 Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού 'γάλα υψηλής παστερίωσης' που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό 'γάλα υψηλής παστερίωσης' θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι εντός των επομένων ωρών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

 

Ανάρτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη στα προφίλ του στα social media:
 

«Όσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο.  Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα».

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 27 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.