ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντ.Σαμαράς: «Η Ελλάδα διέψευσε το Grexit»

13:34 - 02 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Αντ.Σαμαράς: «Η Ελλάδα διέψευσε το Grexit»
Η Ελλάδα κατάφερε να διαψεύσει τις προσδοκίες για έξοδο της από την Ευρωζώνη (Grexit), τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα διεξήγαγε μια από τις πιο πετυχημένες νομοθετικά προεδρίες, παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο εσωτερικό.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα 67 νομοθετήματα που πέρασαν σε «μόλις 4 μήνες» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα άλλα 50 που έχουν φτάσει σε «προχωρημένο νομοθετικό επίπεδο», ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τραπεζική Ένωση, ο μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών και ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας «ξεκόλλησαν» επί ελληνικής προεδρίας.

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι δεν έχει να απολογηθεί σε κανένα λαϊκιστή και εξτρεμιστή: «Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και σε τίποτα. Σε αυτούς που καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλουν να φοβίσουν και να διώξουν τους επενδυτές που δεν θέλουν να γίνει καμία μεταρρύθμιση που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ και βρίσκουν την Ελλάδα για αφορμή». «Ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε την ωριμότητα και τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης», είπε.
«Σε λίγα χρόνια η κρίση θα είναι μία κακή ανάμνηση, Υποφέραμε πολύ τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε μειώσει το έλλειμμα 8 μονάδες σε έναν μόνο χρόνο, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα και ανατρέψαμε την πορεία της ανεργίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ζωντανό», ωστόσο παράλληλα επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση «προχωράει άνισα, αλλά προχωράει», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα σημαντικά προβλήματα που εμφάνισαν τα τελευταία έτη κυρίως οι χώρες της ευρω-περιφέρειας, υπό την σκιά της κρίσης χρέους και της πολιτικής που ακολούθησε κυρίως η γερμανική πολιτική ηγεσία.

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική Προεδρία, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι «θεσμικές ανεπάρκειες του ευρώ» και συμπλήρωσε ότι προετοιμάσθηκε καλύτερα η Νομισματική Ένωση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην «αλματώδη πρόοδο» που υπάρχει στην Ευρώπη, καθώς και στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια στον Μάρτιν Σουλτς για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να αναλάβει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Ελλάδα όχι μόνο απέδειξε ότι έχει τη βούληση να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί στο εσωτερικό της, αλλά και να δείξει ότι ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 02 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.