ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου:Σε μέγγενη πιέσεων με το χρόνο και την κοινωνία απέναντι

09:37 - 22 Ιαν 2016 | Πολιτική
Μαξίμου:Σε μέγγενη πιέσεων με το χρόνο και την κοινωνία απέναντι
Σε συνθήκες οιονεί ομηρίας τελεί η κυβέρνηση εξαιτίας της επιμονής των δανειστών να επιβραδύνουν την διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έως και τις αρχές του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Το γεγονός είναι πιθανό να ακυρώσει τους σχεδιασμούς και το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου το οποίο προσέβλεπε σε έναν ταχύτερο ρυθμό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και να ενισχύσει η κυβέρνηση την πολιτική της θέση σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων από το κουαρτέτο και εντεινόμενης κοινωνικής δυσφορίας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την οποίαν συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν στο Νταβός, συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι καθυστερήσεις δεν συμφέρουν καμία από τις δύο πλευρές με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι ο χρόνος συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, επιλέγει να κινηθεί σε τόνους συνδιαλλαγής και η κ. Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση τους, είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Τσίπρας: Όχι άλλες διαρροές

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές.

Επίσης, μετά τις πρόσφατες διαρροές που προκάλεσαν σύγχυση και απορίες στην Αθήνα για την πηγή προέλευσής τους αλλά για την σκοπιμότητα που εξυπηρετούν, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Επιροσθέτως, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

Κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της αυτοκαταγγελίας.

ΔΝΤ: Μεταρρυθμίστε το Ασφαλιστικό και βλέπουμε

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνεται σχετικά.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Ευρωβουλή προστίθεται εποπτικά στο κουαρτέτο

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστός, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστίθεται στο «κουαρτέτο», με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».

Την απόφαση έλαβε χθες Πέμπτη στο Στρασβούργο, η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, ύστερα από πρόταση του Γκι Φερχόφστατ, αρχηγού των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, θα έχει ένα ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance Working-Group».

Η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, ήτοι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και EMS.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομάδας του δήλωσε:

«Χαίρομαι που σήμερα έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 22 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.