ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προειδοποίηση Αβραμόπουλου: Κίνδυνος για κατάρρευση της Σένγκεν

18:38 - 25 Φεβ 2016 | Πολιτική
Προειδοποίηση Αβραμόπουλου: Κίνδυνος για κατάρρευση της Σένγκεν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόλις δέκα μέρες προκειμένου να μειώσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία αφού υπάρχει κίνδυνος να «καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Χρειαζόμαστε απτά & σαφή αποτελέσματα για την μετεγκατάσταση τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε ο κ.Αβραμόπουλος μετά την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε όλους τους υπουργούς να ανταποκριθούν συλλογικά, χωρίς ασυντόνιστες προσπάθειες, λέγοντας πως είναι κοινή ευθύνη η κλιμάκωση των προσπαθειών για εφαρμογή ευρωπαϊκών λύσεων.

 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενημερώνοντας την ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

 

Επιπλέον, ο κ. Τουσκ επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο Τουσκ, ωστόσο προσέθεσε ότι «ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες».


«Πρέπει να βελτιώσουμε το συντονισμό, να συνεργαζόμαστε και τέλος να σεβαστούμε τους κανόνες και τους νόμους που έχουμε ψηφίσει από κοινού», σημείωσε ο Ντ. Τουσκ και συμπλήρωσε ότι οι κοινές αποφάσεις αφορούν τόσο τη μετεγκατάσταση όσο και την επαναφορά σε μία κατάσταση όπου όλα τα κράτη-μέλη σέβονται τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Για όλα αυτά, συνέχισε, θα χρειαστεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις επενδύοντας στη διάσωση της Σένγκεν και όχι στην κατάρρευσή της.
Τέλος, επισήμανε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της και έκανε έκκληση να μην σταματήσει κανείς τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.