ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλακιωτάκης: Δεν έχουμε λάβει αίτημα κατάπλου του ιρανικού τάνκερ

08:31 - 20 Αυγ 2019 | Πολιτική
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε σήμερα πως η χώρα μας δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, σημειώνοντας πως οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά την πορεία του Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) και ότι το γραφείο του βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας στον ΣΚΑΪ έρχεται μετά τις χθεσινές πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ πως το τάνκερ κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Η υπόθεση του ιρανικού τάνκερ είναι διπλωματικά ακανθώδης για την Ελλάδα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν το πλοίο όργανο των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Αθήνα και σε άλλες μεσογειακές χώρες ότι τυχόν ελλιμενισμός του πετρελαιοφόρου σε οποιοδήποτε λιμάνι θα ισοδυναμεί με παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα το τάνκερ αναμένεται να φτάσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή, όμως η ώρα αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έλθει νωρίτερα, καθότι το αίτημα κατάπλου πρέπει να σταλεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν.

Το τάνκερ, απέπλευσε από το Γιβραλτάρ την Κυριακή, μετά από κράτηση ενός μηνός. Αφέθηκε ελεύθερο αφότου το Ιράν δεσμεύτηκε ότι το φορτίο του δεν θα καταλήξει στην Συρία, η οποία αποτελεί στόχο ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την απελευθέρωση του τάνκερ, ενώ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες κατά το πλοίου θα συνιστούν απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανοιχτή θάλασσα.

Το δρομολόγιο του τάνκερ μπορεί να τροποποιηθεί. Το Ιράν δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο τελικός προορισμός του.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε ισχύ μηχανισμό κυρώσεων για όποιον αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο. Η Ελλάδα σταμάτησε τις αγορές το περσινό καλοκαίρι, εντός της ειδικής προθεσμίας που είχε δώσει η Ουάσιγκτον σε οκτώ χώρες.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.