• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Με «ατζέντα Τσίπρα» το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Σχέδιο επτά σημείων

12:28 - 27 Δεκ 2019 | Πολιτική
Με «ατζέντα Τσίπρα» προχωρά στο συνέδριο «μετεξέλιξής» του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρά τις αντιδράσεις, το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις εισηγήσεις του Προέδρου του κόμματος.

Όπως αποφασίστηκε, το συνέδριο επανίδρυσης που έχει στόχο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο, θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 17 Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» επιθυμεί να βρεθεί «στην ραχοκοκαλιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να οργώσει τη χώρα και να εγγράψει νέα μέλη.

Σε επίπεδο στελεχών επιχειρείται επίσης άνοιγμα, αλλά στο σημείο αυτό υπάρχουν και ενστάσεις από τους «παλαιότερους» και τους πιο ριζοσπάστες, που προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, παρά τις όποιες αντιδράσεις ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στο Συνέδριο με τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα να γίνονται αποδεκτές. Αυτές συνοψίζονται στο σχέδιο επτά σημείων, το οποίο αποφασίστηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αναφέρει επιγραμματικά πως:

 1. Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας Προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος Προοδευτικής Διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
 2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
 3. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθεί 14 – 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.
 4. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.
 5. Το Συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό.
 6. Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020
 7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman