ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το περιβάλλον

18:55 - 05 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το περιβάλλον
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη διαδικασία ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για το περιβάλλον στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η επιστολική ψήφος και η κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί.

"Πολυνομοσχέδια" όπως αυτό, που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 του Κοινοβουλίου." ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Εκτός από την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το νομοσχέδιο που προωθεί η Νέα Δημοκρατία για το περιβάλλον.

Ο όρος “σκούπα” ταιριάζει πολύ εδώ, διότι επιχειρείτε “να καθαρίσετε” τους θεσμούς διαφύλαξης του περιβάλλοντος και αξιοποίησης, προς όφελος μιας κακώς νοούμενης ανάπτυξης και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη βιώσιμης ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία.  Καθώς οι εισηγητές του κόμματος μας έχουν αποδομήσει άρθρο-άρθρο το σχέδιό σας, θα αναφερθώ μόνο σε ορισμένα σημεία και διατάξεις, που καταδεικνύουν νομίζω καθαρά τα γενικά κίνητρα και προθέσεις σας απέναντι στο περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία» και «σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων». Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η πρόταση απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου, οδηγεί στην επί της ουσίας κατάργησή της, καταστρατηγώντας το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η εμμονή της να συνδέει "την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα".

"Επιδιώκοντας την υποτιθέμενη επίσπευση, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση των μελετών και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες, δημιουργείτε συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές. Οι καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις επενδύσεων λόγω προσφυγών θα πολλαπλασιαστούν αντί να εξαλειφθούν."

"Όσοι σας έχουνε πείσει λοιπόν ότι η παραβίαση της νομοθεσίας για τη προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί φιλοεπενδυτική ή φιλοαναπτυξιακή στρατηγική είναι απολύτως ανόητοι. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί υπεραξία για την επιχειρηματικότητα και όχι εχθρό. Για τη σοβαρή επιχειρηματικότητα, βεβαίως. Όχι για την επιχειρηματικότητα της αραχτής."

Διαβάστε ακόμα:

- Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο φέρνει ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο

-Φάμελλος: Τρομακτική για το περιβάλλον η ομιλία Μητσοτάκη

-Γεννηματά: Λόγια χωρίς περιεχόμενο για τη ΝΔ η «πράσινη ανάπτυξη»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.