• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Γεννηματά: Λόγια χωρίς περιεχόμενο για τη ΝΔ η «πράσινη ανάπτυξη»

17:56 - 05 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το Περιβάλλον και την Ενέργεια που έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες, η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση πως το φέρνει εν μέσω πανδημίας, αποφεύγοντας ουσιαστικά τον ευρύτερο διάλογο.

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ η "προστασία του περιβάλλοντος" και η "πράσινη ανάπτυξη" είναι λόγια χωρίς περιεχόμενο. Είναι γράμμα κενό» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο της η ΝΔ αποδεικνύει ότι:

Ευνοεί μόνο τους «μεγάλους» στην παραγωγή ενέργειας από τις ΑΠΕ, εις βάρος των μικρών και των ενεργειακών κοινοτήτων. Δημιουργείται ένα σύστημα χωρίς διαφανείς και ισότιμους κανόνες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Παροπλίζεται ουσιαστικά την ΡΑΕ.

- Επιστρέφει το νομοσχέδιο σε συγκεντρωτικές, υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνοντας την αποκέντρωση και τις τοπικές κοινωνίες.

- Απειλείται φυσικός πλούτος της χώρας καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται παράθυρα σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες.

Με κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο φυσικό περιβάλλον της χώρας. «Επισημαίνω ακόμη ότι η απόσυρση του άρθρου 99, με το οποίο επιχειρήθηκε η δημιουργία τουριστικής φούσκας-με την αύξηση ξενοδοχειακών κλινών- στο κέντρο της Αθήνας, πρέπει να είναι οριστική, όπως ακριβώς ζητήσαμε στη Βουλή. Και να μην επιμείνει ο υπουργός, που προαναγγέλλει την επαναφορά του σε άλλα νομοσχέδια».

Εξηγώντας για ποιούς λόγους το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το μοντέλο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας  πρέπει να στηριχθεί σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για όλους, με δικαίωμα για όλους στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  - κι όχι για τους πολλούς και όχι μόνο τους λίγους και ισχυρούς-  που συνδέεται με δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους από τις δημόσιες Ρυθμιστικές Αρχές και εγγυάται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Φώφη Γεννηματά υπερασπίστηκε σημαντικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων την έννοια της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης, τη συνταγματική κατοχύρωση για τη προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24, τις περιοχές NATURA. «Εγγυηθήκαμε την περιβαλλοντική προστασία στην οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, ιδρύσαμε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος» είπε και υπογράμμισε:

«Από το βάλτωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προβλεπόμενη ασυδοσία, η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο, κύριοι της κυβέρνησης. Υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Αντί για βήματα στο μέλλον, επιστροφή στο γνωστό σας παρελθόν με ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες» υποστήριξε.

Προβάλλοντας την πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας, στο κέντρο και στην περιφέρεια, θα αξιοποιεί την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών και τις ικανότητες των ανθρώπων». 

Όπως συμπλήρωσε, «το σημερινό σας νομοσχέδιο είναι ένα μνημείο κοντόφθαλμης και υπερσυντηρητικής αντίληψης για το αύριο. Αντανακλά το πρίσμα μέσα από το οποίο εσείς και οι ομοϊδεάτες σας εντός και εκτός συνόρων βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Συνεχίζει τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήταν ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι. Μας θυμίζει τα όρια μεταξύ συντήρησης και προόδου, το σύνορο ανάμεσα σε αυτούς που οραματιζόμαστε μια δυνατή, δημιουργική, πράσινη και δίκαιη οικονομία και σε εσάς που θέλετε να κατοχυρώσετε τα συμφέροντα μιας επικίνδυνης, κοντόφθαλμης και άδικης για τους πολλούς, εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας. Είμαστε απέναντι, γιατί αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον» είπε η κ. Γεννηματά.

Διαβάστε ακόμα:

- Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο φέρνει ανάπτυξη με περιβαλλοντικό πρόσημο

-Φάμελλος: Τρομακτική για το περιβάλλον η ομιλία Μητσοτάκη

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman