ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μενδώνη: Πακέτο 100 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό-Δρώμενα από 15/7

13:41 - 07 Μαϊ 2020 | Πολιτική
Μενδώνη: Πακέτο 100 εκατ. ευρώ για τον Πολιτισμό-Δρώμενα από 15/7
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την Πέμπτη το "πακέτο" μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Η κα. Μενδώνη ανακοίνωσε πως μεγαλώνει η δεξαμενή των δικαιούχων των 800 ευρώ, αλλά και επιπλέον επιχορηγήσεις. Επίσης, δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Στις 18 Μαϊου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν πρόβες για παραστάσεις και τηλεοπτικά γυρίσματα. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και στι; 15 Ιουνίου τα μουσεία. Τέλος, ανακοινώθηκε πως από τις 15 Ιουλίου μπορούν να ξεκινήσουν πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, προσαρμοσμένα βέβαια στη νέα πραγματικότητα.

Η κα. Μενδώνη κοστολόγησε στα 100 εκατ. ευρώ το πακέτο μέτρων για τον Πολιτισμό. Πρόσθεσε δε πως αν χρειαστεί, θα υπάρξει και νέο πακέτο τον Σεπτέμβριο.

Επιδόματα

Για το επίδομα των 800 ευρώ από το οποίο είχαν μείνει εκτός αρκετοί εργαζόμενοι στον Πολιτισμό και τις Τέχνες η κα. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι:

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.02.2020 έως και την 29.02.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Εντάσσονται και καλύπτονται επίσης αναδρομικά και:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότεους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.03.2020 έως και 20.04.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.05 μετά από δήλωση του στην ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
  • Όσοι από 1.06.2019 έως την 1.03.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό θα λάβουν 800 ευρώ.

- Για τις κατηγορίες αυτές η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

- Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπ. Πολιτισμού με απευθείας επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

- Εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξη οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

- Χορηγείται κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης στο μέλλον για όσους έχουν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.

- Δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών μέσα από ειδική πλατφόρμα από τις 13 Μαΐου στην ΕΡΓΑΝΗ

- Θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας

Ανακοινώθηκαν επίσης επιδοτήσεις σε καλλιτεχνικές ομάδες και περιφερειακά θέατρα, ενώ επεκτάθηκε η θεατρική περίοδος, που ουσιαστικά βέβαια δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Όσοι όμως παράξουν πολιτιστικό περιεχόμενο, έστω και με εναλλακτικούς δρόμους, θα λάβουν επιχορηγήσεις κανονικά.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης την απόφασή της να μη γίνουν φέτος καθόλου συναυλίες και παραστάσεις το φετινό καλοκαίρι, με την υπουργό να ανακοινώνει πως από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν ορισμένα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με αυστηρά βέβαια μέτρα ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως την ώρα των ανακοινώσεων καλλιτέχνες διαμαρτύρονταν στο Σύνταγμα διεκδικώντας την ένταξή τους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 07 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.