ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»

22:32 - 03 Ιουν 2020 | Πολιτική
Πιερρακάκης: Στη Βουλή το «Σύνταγμα της Πληροφορικής»
«Η αντανάκλαση του χαμηλού ψηφιακού δείκτη στην Ελλάδα είναι η υψηλή γραφειοκρατία, με την χώρα να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 3,5% το 2006, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ».

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην ερώτηση: «Πώς θα Γίνει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους;», που αποτέλεσε το κεντρικό ερώτημα του πέμπτου diaNEOsis LIVE, στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει το βράδυ της Τετάρτης.

Με δεδομένη την χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ωρίμανσης, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η μεγάλη εκκρεμότητα του κράτους» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και εξήγησε ότι για τις ανάγκες του το υπουργείο άλλαξε προσανατολισμό, εστιάζοντας στο τεχνικό σκέλος, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση που έδινε έμφαση στο περιεχόμενο.

«Στο αρχικό πλάνο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τις ψηφιακές υποδομές κάτω από ενιαία διοίκηση» σημείωσε ο υπουργός και το «δεύτερο που κάναμε ήταν τα συστήματα που δημοσίου να διαλειτουργούν μεταξύ τους», περιέγραψε.

«Ο στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα σε μια τετραετία» υποστήριξε ο υπουργός, ενώ παρατήρησε πως για να διαπιστωθεί η γραφειοκρατική επιβάρυνση, αρκεί κανείς να εστιάσει στη γραφειοκρατία της ζωής και του θανάτου, με τις διαδικασίες γύρω από τον τελευταίο να απαιτούν ακόμη και σήμερα 13 διαδικασίες.

Στις προθέσεις του υπουργείου, όπως είπε, συγκαταλέγεται το επόμενο δίμηνο η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την ψηφιακή διασύνδεση, γνωστό ως «Σύνταγμα της πληροφορικής», το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη Διαύγεια, τις τηλεπικοινωνίες, τα ανοιχτά δεδομένα την κατάργηση του φαξ στο δημόσιο και τον προσωπικό αριθμό του πολίτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:44 - 03 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.