ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό

12:12 - 10 Ιουν 2020 | Πολιτική
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν τον κορονοϊό
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δείχνει πως η ελληνική οικονομία ήταν σε λάθος δρόμος πριν από τον κορονοϊό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο του 5ου Oικονομικού Φόρουμ.

"Ο Μητσοτάκης έφερε ύφεση πριν από τον κορονοϊό", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πως η κάμψη είχε ξεκινήσει από το δ' τρίμηνο του 2019 και συνεχίστηκε στο α` τρίμηνο του 2020, πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού και λήφθεί η απόφαση για το lockdown.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών εκτίμησε μάλιστα πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα φέρει μέτρα λιτότητας το 2021. Ευτυχώς φέτος και πιθανότατα του χρόνου δεν υπάρχει στόχος για το πλεόνασμα, αλλά η Ελλάδα θα έχει βγει από τις ράγες και θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα για το 2022, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλέστηκε, μάλιστα για να υπερασπιστεί αυτή τη θέση, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν πως το rebound της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι το 2021 αντίστοιχο με την ύφεση του 2020.

Στο ερώτημα αν ο ίδιος θα επέλεγε ως Πρωθυπουργός να δανειστεί από τον ESM απάντησε πως θα το σκεφτόταν σοβαρά. "Δεν έχω καλές αναμνήσεις από τον ESM, αλλά αν υπήρχαν καλοί όροι θα επέλεγα το δανεισμό, αρκεί βέβαια να υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι και σχέδιο για τη βελτίωση του συστήματος υγείας", τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως προφανέστατα πρέπει να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο που αυτό γίνεται. Θα έπρεπε, είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση να επιμείνει να γίνεται τεστ στους επισκέπτες την προηγούμενη ημέρα των αναχωρήσεων. Χωρίς ελέγχους στα 6-7 εκατομμύρια τουριστών που θα έρθουν στην Ελλάδα θα υπάρξουν και κρούσματα, είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως υπάρχουν διαφωνίες, αλλά "έτσι λειτουργούν τα μεγάλα κόμματα".

Συνεχίζοντας, ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, δεν είναι το κόμμα του 2010-2012. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές στρατηγικές και ιδεολογικές διαφωνίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ανθρώπινο σε ένα κόμμα να διεκδικούν περισσότερο ζωτικό χώρο. Τόνισε δε, ότι έχει αποφασίσει να πάει μπροστά και να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ ένα σύγχρονο ισχυρό και μαζικό κόμμα της αριστεράς, όπως είναι η απαίτηση του κόσμου.

Στο ζήτημα της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ είπε πως είναι έτοιμος για ένα debate με τη Φώφη Γεννηματά.

Για τη συμφωνία με την Ιταλία  είπε πως τη χαιρετίζει και είναι μία εξέλιξη που θα  μπορούσαμε να την έχουμε το 2016, αλλά ο τότε υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να μην την προχωρήσει γιατί έπρεπε να παραχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα στους ψαράδες.

Τότε δεν είχαμε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως είναι κρίσιμο να διαμορφώσουμε εθνική στρατηγική και να προχωρήσουμε τώρα στην επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο. Αυτό θα είναι ένα μήνυμα που θα στείλουμε και στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, κατέληξε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:42 - 10 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.