ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοχλημένη η Κύπρος από τη στάση Μπορέλ

12:54 - 08 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Ενοχλημένη η Κύπρος από τη στάση Μπορέλ
Την θέση ότι ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος στις δηλώσεις του στην Άγκυρα, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, προανήγγειλε ουσιαστικά την έναρξη διαλόγου Τουρκίας-Ελλάδος για τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανέχθηκε προκλητικές αναφορές από τη μεριά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε την Ευρώπη πως δεν θα τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, σε περίπτωση που της επιβληθούν κυρώσεις για τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Σε σχέση με το Συμβούλιο Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει την Δευτέρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι το κατά πόσον θα κράτη-μέλη θα εξουσιοδοτήσουν τον κ. Μπορέλ να αρχίσει τις συζητήσεις με την Άγκυρα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άσκησης Βέτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης αφού διευκρίνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός, πρόσθεσε ότι σημαντική είναι η επίκληση του, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκονται. 
 
Είπε ακόμη, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους τους ενόψει της συνεδρίασης. 
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τέλος τις θέσεις που εξέφρασε ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας, ότι η διμερής συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι επωφελής τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για ολόκληρη την περιοχή, ανέφερε ότι δεν τον ανησυχούν, αφού, όπως είπε, Ρώμη και Άγκυρα μοιράζονται κοινές θέσεις στο Λιβυκό.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 08 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.