ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ: Σύνοδος Κορυφής και Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο

20:54 - 13 Ιουλ 2020 | Πολιτική
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ: Σύνοδος Κορυφής και Αγιά Σοφιά στο επίκεντρο
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλες, πέρα από το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από διάστημα  τεσσάρων μηνών εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού, πρόκειται να κρίνει την τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει έως και το 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Πάγια θέση της Ελλάδας, κάτι που επανέλαβε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον Σαρλ Μισέλ, είναι η ενίσχυση των χωρών που επλήγησαν από το lockdown στην οικονομία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα συνάδουν σε μια νέα μορφή Μνημονίου.

Σύμμαχοι σε αυτή την προοπτική είναι τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, με την υποστήριξη της Γαλλίας και  Γερμανίας.

Αντίθετα σαφώς αρνητική στάση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ναυάγιο την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης διατηρούν οι ισχυροί εταίροι του Βορρά, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Αγιά Σοφιά

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών. 

Νωρίτερα σήμερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατέληξε σε μια πολιτική με δύο κατευθύνσεις απέναντι στην Τουρκία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα «μονοπάτια» που θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, αλλά παράλληλα να καθοριστούν επακριβώς οι ευρωπαϊκές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω μέτρα κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 11 το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 16:30, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με θέμα την Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» με τη συμμετοχή Κοινωνικών Εταίρων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.