ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν-Κορονοϊός: Τα σχολεία λιγότερο επικίνδυνα από άλλους πολυπληθείς χώρους

12:59 - 29 Αυγ 2020 | Πολιτική
Κομισιόν-Κορονοϊός: Τα σχολεία λιγότερο επικίνδυνα από άλλους πολυπληθείς χώρους
Αμφιλεγόμενη και εν πάσει περιπτώσει καθόλου καθησυχαστική, θεωρείται η απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας των Πρασίνων Michèle Rivasi, για το κατά πόσον το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μπορεί να συμβάλλει στην έξαρση της πανδημίας.

Στην ερώτηση της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία των παιδιών στο COVID-19 και τον κίνδυνο μόλυνσης μεταξύ των παιδιών και των οικογενειών τους.

Συμπλήρωνε δε ότι, τώρα ανακύπτει η προοπτική του ανοίγματος εκ νέου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με διαφορετικές μορφές σε διαφορετικά κράτη μέλη, που ενώ είναι πολύ επιθυμητή για πολλούς λόγους, ταυτόχρονα εγείρει βαθιές ανησυχίες.

Στην απάντηση της η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, επικαλούμενη, τις «εκτιμήσεις» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αναφέρει ότι, σλυμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, σχετικά με το COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο των σχολικών ρυθμίσεων που προβλέπουν ότι εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής, τα σχολεία είναι απίθανο να είναι πιο αποτελεσματικά περιβάλλοντα διάδοσης από άλλα επαγγελματικά ή ψυχαγωγικά περιβάλλοντα με παρόμοιες πυκνότητες ανθρώπων.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το κλείσιμο των ιδρυμάτων παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης είναι απίθανο να είναι ένα αποτελεσματικό ενιαίο μέτρο ελέγχου για την κοινοτική μετάδοση του COVID-19.

Ακολουθει ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, από την οποία απουσιάζουν συγκεκριμένες και υπεύθυνες συστάσεις...

Απάντηση της κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.8.2020)

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σημειώνει στην 9η εκτίμηση κινδύνου του ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων φαίνεται ότι οι μολύνσεις COVID-19 παρατηρούνται λιγότερο συχνά σε παιδιά και παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα από ό, τι στους ενήλικες.

Όταν είναι συμπτωματικά, τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό σε παρόμοιες ποσότητες με τους ενήλικες και μπορούν να μολύνουν άλλους με παρόμοιο τρόπο με τους ενήλικες. Αν και η πορεία της νόσου στα παιδιά τείνει να είναι ηπιότερη, έχει επίσης αναφερθεί ως σοβαρή ασθένεια.

Το ECDC παρείχε μια ειδική εκτίμηση κινδύνου σχετικά με ένα σπάνιο παιδιατρικό φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων και τη μόλυνση με COVID-19 σε παιδιά.

Λίγα θανατηφόρα παιδιατρικά περιστατικά έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη.

Οι βασικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να διατηρούνται ανεξάρτητα από τους ρυθμούς μετάδοσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν σχολαστική υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού και τη διατήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ των ατόμων.

Το ECDC σημειώνει στην έκθεσή του σχετικά με το COVID-19 στα παιδιά και τον ρόλο των σχολικών ρυθμίσεων που προβλέπουν ότι εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής, τα σχολεία είναι απίθανο να είναι πιο αποτελεσματικά περιβάλλοντα διάδοσης από άλλα επαγγελματικά ή ψυχαγωγικά περιβάλλοντα με παρόμοιες πυκνότητες ανθρώπων.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το κλείσιμο των ιδρυμάτων παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης είναι απίθανο να είναι ένα αποτελεσματικό ενιαίο μέτρο ελέγχου για την κοινοτική μετάδοση του COVID-19.»

Με άλλα λόγια, εφόσον τηρηθούν σχολαστικά οι κανόνες απόστασης και υγιεινης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να θεωρηθούν πιο επικίνδυνα για την μετάδοση του κορονοϊού, από άλλους πολυπληθείς επαγγελματικούς ή ψυχαγωγικούς χώρους!

 

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.