ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαίσιο διαλόγου στην Τουρκία προτείνει η Ελλάδα

12:55 - 03 Σεπ 2020 | Πολιτική
Πλαίσιο διαλόγου στην Τουρκία προτείνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα σήκωσε το γάντι... διαλόγου που πέταξε η Τουρκία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει την Πέμπτη πως η χώρα μας είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές Δίκαιο. Σημείωσε, μάλιστα πως αν οι άμεσες επαφές Αθήνας - Άγκυρας, δεν αποδώσουν καρπούς, τότε τη λύση θα δώσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συνακτών την Πέμπτη απάντησε ουσιαστικά στη διαρροή των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος είπε σε στελέχη του κόμματός του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για «win-win» διάλογο με την Ελλάδα. Αποδίδει δε στη χώρα μας την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τουρκικός... ελιγμός είχε ξεκινήσει προ ημερών με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις, είχε δηλώσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε συνέχεια αυτής της δήλωσης ήρθε και η τοποθέτηση Ερντογάν, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.

Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλώνει έτοιμη και αυτή για διάλογο, αλλά επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Και αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον κ. Πέτσα. Διαφορετικά, όπως είπε, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, οι δύο χώρες δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα» σημείωσε δίνοντας την εναλλακτική της Χάγης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. «Κι αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά. 

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές  καλής γειτονίας, επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτας. 

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ακόμα πως η Ελλάδα περιμένει μία έμπρακτη αποκλιμάκωση από τη μεριά της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλη και υπάρχουν νέες τουρκικές Navtex για ασκήσεις με τη συμμετοχή και του ρωσικού στόλου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.