ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ακρόπολη φωταγωγείται και προσελκύει ξένους ηγέτες

13:53 - 28 Σεπ 2020 | Πολιτική
Η Ακρόπολη φωταγωγείται και προσελκύει ξένους ηγέτες
Εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ηγετών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπενθυμίζεται ότι αλλάζει ο φωτισμός του Παρθενώνα για την καλύτερη ανάδειξη των μνημείων, με την πρώτη δοκιμή να έχει γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η καλλιτέχνιδα Ελευθερία Ντεκώ, με πλούσιο βιογραφικό, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Ο φωτισμός του έντονου κίτρινου-χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες.

Παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

Το νέο εγχείρημα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά περίπου πριν από ένα χρόνο (23/10/19) από το υπουργείο Πολιτισμού. Τότε, σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τη διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επισφραγίστηκε η χορηγία του Ιδρύματος προκειμένου να εγκατασταθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς αντί του αναβατορίου, και να ανανεωθεί ο νυχτερινός φωτισμός ανάδειξης των μνημείων στον αρχαιολογικό χώρο.

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη σε μία εκδήλωση με πολλούς ξεχωριστούς καλεσμένους. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως επίσημες ανακοινώσεις για το ποιοι θα παρεβρεθούν στην εκδήλωση θα γίνουν την Τρίτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται να έρθουν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, προκειμένου να έχουν παράλληλα συζητήσεις για το μεταναστευτικό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην ατζέντα των επαφών να βρεθούν και τα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι ακολουθούν την Πέμπτη οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 28 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.