ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής: Κούφιες απειλές και εκβιασμοί

20:45 - 02 Οκτ 2020 | Πολιτική
Ερντογάν για τη Σύνοδο Κορυφής: Κούφιες απειλές και εκβιασμοί
Στον... απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για "κούφιες απειλές και εκβιασμούς", που τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα και προωθείται ο διάλογος.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Ερντογάν εμφανίζεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου. Κατηγορώντας και πάλι την Ελλάδα και την Κύπρο για απειλές, έστω κι αν δεν τις κατονομάζει.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης πως «ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Ανέφερε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στο να ανταμειφθούν οι προσπάθειές μας αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό του έθνους μας. Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Θυμίζουμε ότι στη Σύνοδο της ΕΕ δεν ελήφθη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία, ωστόσο, στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχουν σαφείς αναφορές για "συμμόρφωση" των Τούρκων και συνέπειες, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου.

Πρόκειται για μία συμφωνία που σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη την Ελλάδα. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Το πότε δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο, σύντομα αναμένεται να "κλειδώσουν" οι ημερομηνίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.